SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3789 >>

DEVAM: 52- KUR'AN-I KERİM'İ OKUMANIN SEVABI BABI

 

حدّثنا عَلِيّث بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ أَبِي قَيْسٍ الأَوْدِيِّ، عَنْ عَمْرِو ابْنِ مَيْمُونٍ، عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ الأَنْصَارِيِّ؛ قَالَ:  قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((اللهُ أَحَدٌ، الْوَاحِدُ الصَّمَدُ، تَعْدِلُ ثُلُثَ الْقُرْآنِ)).

 

في الزوائد: هذا غسناده صحيح، رجاله ثقات. وأبو قيس هو عبد الرحمن بن ثروان.

 

Ebû Mes'ûd el-Ensârî (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

« قُلْ هُوَ اللهُ أَحَدٌ   Kul huvallahu ehad (yâni îhlas suresi sevab bakımından) Kur'an'ın üçte birine muadildir.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahih olup ravileri güvenilir zatlardır. Ravi Ebu Kays, Abdurrahman bin Servan'dır.

 

 

AÇIKLAMA:      Mülk suresinin faziletine dair Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini; Tirmizi, Ebu Davud, Nesai, Hakim ve İbn-i Hibban da rivayet etmişlerdir. Bu hadis, Besmele'nin süre'den müstakil bir ayet olmadığına delildir. Çünkü Besmele hariç, sürenin ayet sayısı 30'dur. Ebü Hanife, Malik ve alimlerin çoğunun görüşü budur. Yani sürelerin başındaki besmele sürenin bir ayeti sayılmaz. Şafii'nin mütemed kavline göre ise Besmele her sürenin birinci ayetidir. Şafii mezhebinin diğer bir rivayetine göre sürelerin başlanndaki besmele o sürenin birinci ayetinden bir parçadır.

 

Bu hadis, Mülk süresinin okuyucusu için kabirde veya ahiret günü şefaatçı olduğuna delalet eder. Özellikle her gün yatsı namazından sonra ve yatmadan önce bu süreyi okumayı itiyad haline getiren müslümana inşaallah şefaatçı olacaktır.

İhlas süresinin faziletine dair Ebü Hureyre (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir. Enes (r.a.)'ın hadisi ise Tirmizi tarafından da rivayet olunmuştur.

Zevaid nevinden olan Ebü Mes'üd (r.a.)'ın hadisinde;

 

Allahu ahed, el-Valudu's-Samed Kur'an'ın üçte birisine (sevab bakımından) eşittir'' buyurulmuştur.

 

Bilindiği gibi İhias süresinin başında; "Kul huve" kelimeleri mevcuttur ve sürenin ikinci ayeti; "Allahu's-Samed"dir. Halbuki bu hadiste "el-Vcihıdu's-Samed" ifadesi bulunur. bu durumda hadisteki ifade tarzı sürenin ilgili ayetlerinin taşıdığı mana itibariyledir veya bu ifade sürenin bir ismidir.

 

İhlas suresinin Kur'cin-ı Kerim'in üçte birisine denk olması, süreyi okumanın yüce faziletini ifade eder. Yani bir kimse bu süreyi okuduğu zaman Kur'cin-ı Kerim'in üçte birisini okumuşcasına sevab kazanır. Bilindiği gibi her ayetin ve her sürenin sevabı en az on kat ve en çok yediyüz kat veya daha fazla artırılarak okuyucusuna ihsan edilir. Bazı ilim adamları bu hadisin manasını şöyle yorumlamışlardır: İhias süresini okuyan bir kimsenin katlanan sevabı. Kur'an-ı Kerim'in üçte birisini okuyan bir kimsenin sevabının aslı, yani katlanmamış mikdan denktir. Fakat Kur'an-ı Kerim'in üçte birisini okuyan bir kimsenin anılan ölçüye göre katlanan sevcibı kadar değildir. Fakat bu yorumun bir dayanağı yoktur.,-

 

Bazı alimler ise hadisleri şöyle yorumlamışlardır: Kur'an-ı Kerim'de bulunan manalar üç bölümde mütalaa edilebilir: Hükümler, haberler ve tevhid. İhias süresi Tevhid'i ifade ettiği için Kur'an-) Kerim'in üçte birine denk sayılmıştır. Yani bu itibarla üçte biri sayılır.

Bir kısım ilim adamları da şöyle demişlerdir: Yani ıhlas suresinin üade ettiği ihlas ve tevhid sistemine sanlan bir kimse Kur'An-ı Kerim'in üçte birisini okumuşcasına sevab kazanır.

 

Tirmizi'nin İhias süresi babında rivayet ettiği hadislerin izahı bölümünde Tuhfe yazarı yukardaki yorumlan naklettikten sonra şöyle der: Ben derim ki Ebü Eyyub'un: ''Kim kul huvallahu ahed'l okursa şüphesiz Kur'an'ın üçte birini okumuştur" hadisi İhlas suresini okumanın Kur'an'ın üçte birisini okumaya denk olduğunu açıkça üade eder. Ebü'd-Derda (r.a.)'ın ve Ebü Hureyre (r.a.)'ın hadisleri ce böyledir. Bu itibarla diğer hadisler de böyle yorumlanmalıdır.