SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3800 >>

55- ALLAH'A HAMD EDENLERİN FAZİLETİ BABI

 

حدّثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ إِبْرَاهِيمَ الدِّمَشْقِيّث. حدّثنا مُوسى بْنُ إِبْرَاهِيمَ بْنِ كَثِيرِ بْنِ بَشِيرِ بْنِ الْفَاكِهِ؛ قَالَ: سَمِعْتُ طَلْحَةَ بْنَ خِرَاشٍ، ابْنَ عَمِّ جَابِرٍ؛ قَالَ: سَمِعْتُ جَابِرَ بْنَ عَبْدِ اللهِ يَقُولُ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم  يَقُولُ ((أَفْضَلُ الذِّكْرِ، لاَإِلهَ إِلاَّ اللهِ. وَأَفْضَلُ الدُّعَاءِ، الْحَمْدُ لِلّهِ)).

 

Cabir bin Abdillah (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şu buyruğu işittim, demiştir: «Zikrin en faziletlisi "Lâ ilahe illallah" kelimesidir ve duanın en faziletlisi "El-hamdu lillâh" sözüdür (veya "El-hamdu lillah" suresi, yâni Fatiha suresidir).»

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi; Tirmizi, Nesai, İbn-i Hibban ve Hakim de rivayet etmişlerdir.

 

Hadiste ''La ilahe illaIlah" kelimesinin zikrin en faziletlisi olduğu bildiriliyor. Çünkü bu zikir, Tevhid kelimesidir. Yani Allah'ın varlığını, birliğini, kemal sıfatlarını taşıdığını ve her türlü eksikliklerden pak ve nezih olduğunu ifade eden bir sözdür. Hiç bir şey Tevhid ile eş değerde değildir. Küfür ile iman arasındaki fark bununladır. Kalbi Allah'tan başka şeylerle meşgulolmaktan en iyi şekilde alakoyan, nefsi en iyi şekilde temizleyen, insanın içini en güzel sürette anndıran ve şeytanı en çok uzaklaştıran bu mübarek Tevhid kelimesidir.

 

Hadisin ikinci cümlesinde de duanın en faziletlisinin -EI-hamdu lillalı- olduğu ifade ediliyor. Sindi ve başkası: Bundan maksad Fatiha. süresi olabilir. Çünkü Fatiha süresinin isimlerinden biri de "El-hamdü lillah" adıdır. Fatiha süresinde duanın en güzeli bulunur. Hadis, Fatiha" süresindeki duaya işaret olabilir. Bu ifadeden, duanın en faziletlisinin Allah'a hamdetmek olduğu kasdedilmiş olabilir. Çünkü bu ifade, her ne kadar Allah'a hamdetmekten ibaret ise de dolaylı olarak bir duayı içerir. Çünkü hamd, Allah'ın nimetlerine şükür etmeyi ifade eder. Nimetlere şükretmek ise nimetlerin çOğalmasını dilemeyi de ifade eder. Nitekim Allah Teala; ''Eğer şükrederseniz muhakkak ben size nimetlerimi arttırırım'' buyurmuştur. Dua da Allah'ı anarak O'ndan dilekte bulunmaktır. Hamd hem Allah'ı anmayı hem de nimetlerin çoğalması dileğini ifade eder.