SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3875 >>

DEVAM: 15- KİŞİNİN YATAĞIINA GİRECEĞİ ZAMAN EDECEĞİ DUA BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا يُونُسُ بْنُ مُحَمَّدٍ وَسَعِيدُ بْنُ شُرَحْبِيلَ. أَنْبَأَنَا اللِّيْثُ بْنُ سَعْدٍ، عَنْ عُقَيْلٍ، عَنِ ابْنِ شَهَابٍ؛ أَنَّ عُرْوَةَ بْنَ الزُّبَيْرِ أَخْبَرَهُ عَنْ عَائِشةَ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم كَانَ، إِذَا أَخَذَ مَضْجَعَهُ، نَفَثَ فِي يَدَيُه، وَقَرأَ بالْمُعَوِّذَتَيْنِ، وَمَسَحَ بِهِمَا جَسَدَهُ.

 

Aişe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yatağına yattığı zaman ellerine üfler, muavvizeteyn surelerini okur ve ellerini vücuduna sürerdi.

 

 

Diğer tahric: (benzeri;) Buhari, Müslim, Tirmizi ve Ebu Davud.

 

AÇIKLAMA:      3873.) Geçen duanın bir kısmı 3831. hadiste geçen duaya benzer. O bölümle ilgili izah orada yapılmıştır. Neva: Hurma çekirdeği olarak açıklanmıştır. Aslında diğer meyve çekirdeğine de söylenir. Dabbe de yerde yürüyen canlı demektir. Nasiye ise alnın açık yeridir.

 

3874.) Arapların o zamanki adetleri yatağı olduğu yerde bırakmak idi. Hadis bir kimsenin daha önce yattığı yatağa tekrar girmek istediği zaman önce yatağı kontrol edip belden aşağı giydiği peştemal gibi elbisesinin iç kenarı ile silkmesini tavsiye eder. Tabii o dönemde herkes yatağı temizleyecek havlu ve benzeri bez parçasını bulmakta güçlük çektiği için giysisinin bir iç kenarını bu işte kullanması tavsiye edilmiştir. İç kenarının kullanılması hikmeti; giysinin dış kısmının temizliğini korumak ve giysinin dışında tutulması ile elin yatakta olması muhtemel yılan, akrep ve haşerelerden korunmasıdır. Hadiste yatağa giren kişinin sağ tarafı üstünde yatması tavsiye edilmiştir. Bunun sağlık açısından önemi malumdur.

 

3875.) Aişe (r.anha)'nın hadisinin benzeri; Buhari, Müslim, Tirmizi ve Ebu Davud tarafından da rivayet edilmiştir. Fakat diğer bazı rivayetlerde Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in Muavvizeteyn sureleri ile beraber İhlas suresini de okuduğu bildirilmektedir.

 

Hadisin metninde üfleme ile ilgili cümle sureleri okuma ile ilgili cümleden önce ise de, üflemenin okuma işinden önce olduğu manası kasdedilmemiştir. Zaten ehlinin malumu olduğu üzere atıf harflerinden "Vav"da tertib yoktur. Bu itibarla hadisin ifade tarzı üfleme işinin anılan surelerinin okunmasından sonra olması manasına engel değildir: Sindi bununla ilgili olarak: Bilindiği gibi adet, önce okumak ondan sonra üflemektir. Hadisin ifade tarzı bu manaya engel değildir. Çünkü atıf harflerinden "Vav''da tertib durumu yoktur, yani üflemenin okumadan önce olduğu manasını ifade etmez. Nebi (s.a.v.)'in halkın adetine muhalefet etmiş olması da muhtemeldir, der.

 

el-Hafız da, el-Fetih'te: Yani Nebi (s.a.v.), anılan sureleri okurdu ve okurken üflerdi. demiştir.