SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TA’BİRİ’R-RU’YA

<< 3910 >>

DEVAM: 4- HOŞLANMADIĞI BİR RÜ'YAYI GÖREN KİMSE (HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنِ الْعُمَرِيَّ، عَنْ سَعِيدٍ الْمَقْبُرِيِّ، عَنْ أَبِي هُرَيْرةَ؛ قَالَ:

 قَالَ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((إِذَا رَأَى أَحَدُكُمُ الرُّؤْيَا يَكْرَهُهَا، فَلْيَيَحَوَّلْ وَلْيَتْفِلْ عَنْ يَسَارِهش ثَلاَثاً. وَلْيَسْأَلِ اللهَ مِنْ خَيْرِهَا، وَلْيَتَعَوَّذْ مِنْ شَرِّهَا)).

 

في الزوائد. في إسناده العمريّ، واسمه عبد الله العمريّ، ضعيف.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Biriniz hoşlanmadığı bir rü'yayı gördüğü zaman (uyandığında) hemen diğer tarafa dönsün, sol tarafına üç defa (hafif nefesle) tükürsün. Allah'tan o rü'yanın hayrından istesin ve şerrinden Allah'a sığınsın.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde el-Ömeri bulunur. Bunun adı Abdullah el- Ömeri'dir, zayıf bir ravidir.

 

AÇIKLAMA: İkinci hadiste Rü'ya'nın Allah'tan ve Hulm'ün şeytandan olduğu bildirilmiştir. Rü'ya kelimesi Arap dilinde kişinin uyku halinde gördüğü iyi veya kötü, başka bir deyişle hoşlandığı veya hoşlanmadığı şeye denir. 3. bılbta geçen hadislerde de bu umumi ma'nada kullanılmıştır. Bu hadiste ise güzel ve hoşlanılan rü'ya manasında kullanılmıştır. Nitekim Buhari'nin rivayetinde; "Güzel rü'ya" ifadesi bulunur.

 

Hulm ve Hulüm hoşlanılmayan korkulu rü'ya manasınadır. "Rü'ya Allah'tandır" denilmekle Allah Teala'ya izafe edilmesi güzel rü'yanın şereflendirilmesi içindir. "Hulm şeytandandır" denilmekle hoşlanılmayan rü'yanın şeytana izafe edilmesi ise bu tür rü'yanın şeytanın özelliği olan yalancılık, karışıklık ve korkutmak sıfatlarına uygunluğudur. Veya bu tür rü'yanın şeytanın arzu ve hevesine uygunluğudur.

 

el-Hafız'ın beyanına göre İbnü'l-BakiIIani şöyle demiştir: Allah Teala güzel rü'yayı mu'minin kalbine telkin buyurduğu zaman melek orada hazır bulunur ve yüce Allah (insanın kalbinde) hoşlanılmayan rü'yayı yarattığı zaman şeytan orada bulunur. Bu sebeple hoşlanılmayan rü'ya şeytana izafe edilmiştir.

 

Diğer bir kavle göre hoşlanılmayan korkulu rü'ya şeytanın bir kuruntusu, fasid ve gerçek dışı bir hayali olduğu için ona izafe edilmiştir.

 

HOŞLANILMAYAN BİR RÜ'YA GÖREN MÜSLÜMANIN YAPACAĞI ŞEYLER

 

1. Uyandığında derhal üç defa hafif nefesle sol tarafına tükürür.

2. Gördüğü rü'yanın şerrinden ve şeytanın şerrinden üç defa Allah'a sığınır. Yani mealen şöyle der: "Allahım, bu rü'yanm şerrinden ve recim (yani rahmetinden kovulan) şeytanın şerrinden sana sığınının. "

 

3. Uyandığında diğer tarafa döner.

4. Rü'yanın hayrı için dua eder.

5. Kötü rü'yayı hiç kimseye anlatmaz.

 

Başka rivayetlerden de istifade edilerek yukarda yazdığım adaba riayet eden bir kimsenin gördüğü korkulu rü'yadan hiç bir zarar gelmeyeceği Buhari'nin Ebu Katade (r.a.)'den olan rivayetinde belirtilmiştir.

 

GÜZEL BİR RÜ'YA GÖREN MÜSLÜMANıN YAPACAĞI ŞEYLER

 

el-Hafız, Buhari'nin "Er-Rü'ya MinaIlahi = Rü'ya AIlah'tandır" başlıklı babında Ebu Katade (r.a.)'ın hadisinin izah bölümünde yukardaki adabı beyan ettikten sonra güzel rü'ya adabı hakkında da şöyle der: Güzel rü'ya adabı hakkında beyan edilen hususlann özeti şudur:

 

1. Müslüman kişi böyle bir rü'ya gördüğü zaman uyandığında Allah'a hamdeder.

2. Bu rü'yadan dolayı sevinir ve bunu bir müjde olarak kabul eder.

3. Bu rü'yayı sevdiği kimseye anlatır. Sevmediği bir kimseye kesinlikle anlatmaz.