SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TA’BİRİ’R-RU’YA

<< 3926 >>

DEVAM: 10- RÜ'YA TABİRİ (YORUMLAMAK) BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ. حدّثنا أَبُو بَكْرٍ الْهُذَلِيُّ عَنِ ابْنِ سِيرِيِنَ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ:

 قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((أَكْرَهُ الْغِلَّ وَأُحِبُّ الْقَيْدَ. الْقَيْدُ ثَبَاتٌ فِي الَّينِ)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Ben (rü'yada) ğul (— boyuna takılan lala — yi görmek) den hoşlanmam ve kayd (—ayağa takılan pranga — yı görmek)! severim. Kayd (yâni pranga) dinde sebat etmektir.»

 

 

AÇIKLAMA: Bu hadisi Tirmizi daha uzun bir metin halinde rivayet etmiştir. Buhari ve Müslim de bunu rivayet etmişlerdir. Ancak uzun bir metin sonunda geçen bu cümlelerin merfu olup olmadığı kesinlik kazanmıyor. Onun içindir ki Müslim bir rivayetinde bu cümlelerin merfü mu, yoksa ravi İbni Sirin'e ait mi olduğu hususundaki tereddüdü belirtmiştir. Başka bir rivayette de Ebu Hureyre (r.a.)'ın sözü olarak nakletmiştir.

 

Gull: Boyuna takılan lale manasına yorumlandığı gibi hem buna hem de ele vurulan kelepçe manasını içeren şümullü bir manaya da yorumlanmıştır. el-Hafız, el-Fetih'te bu görüşleri nakletmiştir. Buhari, bunun yalnız lale, yani boyuna takılana mahsus olduğunu söylemiştir.

 

Rü'yada lale denilen boyun halkasını görmenin hoş karşılanmaması sebebi hakkında şöyle denilmiştir: Çünkü Allah Teala Kur'an-ı Kerim'de bunun cehennem ehlinin sıfatı olduğumı bildirmiştir. Buna dair ayetlerden birisi Yasin suresinin 8. ayetidir:

 

''Şüphesiz biz boyunlarına, çenelerine kadar varan laleler geçirdik. Bunun için başları yukarı doğru kalkıktır''

 

Ağlal: Gull'un çoğuludur.

 

Kayd: Ayağa takılan pranga ve benzeri halka gibi şeye denir.

 

Rü'yada kaydı görmenin iyiye yorumlanması ve dinde sebat göstermek manasını taşıması sebebi hakkında şöyle denilmiştir: Çünkü pranganın yeri ayaktır. Bu itibarla; günahlardan, şerden ve batıl şeylerden sakınmak manasını ifade eder. Ayağına pranga vurulan kişi yürüyemez. Bu, batıl şeylere yürümeye engel olan iman ve İslamiyet'e sadakat için örnek sayılmıştır.