SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 3941 >>

DEVAM: 4- MÜSLÜMAN'I SÖVÜP SAYMAK FASIKLIKTIR VE ONUNLA ÇARPIŞMAK KÜFÜRDÜR, BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ شَرِيكٍ، عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ سَعْدٍ، عَنْ سَعْدٍ؛ قَالَ:

 قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((سِبَابُ الْمُسْلِمِ فُسُوقٌ، وَقِتَالُهُ كُفْرٌ)).

 

في الزوائد: إسناد حديث سعد بن أبي وقاص صحيح. رجاله ثقات.

 

Sa'd (bin Ebi'I-Vakkas) (r.a.)'den rivayet edildigine gore; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Müslümanı sövmek fasıklıktır. Onunla garpışmak da küfürdür.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Sa'd bin Ebi'l-Vakkas (r.a.)'ın bu hadisinin senedi sahlh olup ravileri güvenilir zatlardır.

 

AÇIKLAMA: Bu babın ilk hadisi; Buhari, Müslim.  Nesai ve Ahmed tarafından da rivayet edilmiştir. Diğer hadisler Zevaid türündendir.

 

Seb ve Sibab: Sövmek, aleyhte konuşmak, bir kimsenin şeref ve haysiyeti ile oynamaktır.

 

Fısk ve Fusuk da': Allah'a itaatsızlık etmektir. Şu halde çıkan hüküm şudur: Bir müslümanı sövüp saymak. onun şeref ve haysiyeti ile oynamak haramdır. Bu hususta icma vardır.

 

Kıtal: Savaşmak ve çarpışmaktır. Küfür ise Kafir olmak, bir şeyi inkar etmek, nankörlük etmek ve bir şeyi gizlemek gibi manalara gelir. Bir müslümanla çarpışmak büyük günah olmakla beraber Ehl-i Sünnet mezhebine göre küfür sayılmaz. Yani bu günahla kişi dinden çıkmış olmaz. Bu itibarla hadisin bu cümlesi farklı şekillerde yorumlanmıştıI': Bir yoruma göre bu hadis müslümanla çarpışmanın helal olduğu inancında olanlar hakkındadır. Yani bir kimse müslümanla çarpışmayı helal sayarak onunla çarpışırsa dinden çıkar. Diğer bir yoruma göre maksad şudur: Müslümanla çarpişmak, kardeşlik hakkını görmemezliktir, nankörlüktür. Üçüncü bir kavle göre maksad şudur: Müslümanla çarpışmak; uğursuz bir iş olup sahibini küfre yönlendirebilir. Dördüncü yorum şöyledir: Müslümanla çarpışmak kafirlerin fiillerine benzer. Yani müslümanın şanına yakışır bir şey değildir.