SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 3962 >>

DRVAM: 10- FİTNE (DÖNEMİN) DE SABIR VE TEENNİYLE HAREKETE ETMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْيَةَ. حدّثنا يَزِيدُ بْنُ هارُونَ، عَنْ حَمَّادِ بْنِ سَلَمَةَ، عَنْ ثَابتٍ ((أَوْ عَلِيِّ بْنِ زَيْدِ بْنِ جَدْعَانَ. شَكَّ أَبُو بَكْرٍ)) ، عَنْ أَبِي بُرْدَةَ؛ قَالَ: دَخَلْتُ عَلَى مُحَمَّدِ ابْنِ مَسْلَمَةَ فَقَالَ: إِنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((إِنَّها سَتَكوُونُ فِتْنَةٌ وَفُرْقَةٌ وَاخْتِلاَفٌ. فَإِذَا كَانَ كَذلِكَ، فأْتِ بِسَيْفِكَ أُحُداً، فَاضْرِبْهُ حَتَّى يَنْقَطِعَ. ثُمَّ اجْلِسْ فِي بَيْتِكَ حَتَّى تَأْتِيَكَ يَدٌ خَاطِئَةٌ، أَوْ مَنِيَّةٌ قَاضِيةٌ)). فقَدْ وَقَعَتْ. وَفَعَلْتُ مَا قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم.

 

في الزوائد: هذا إسناد صحيح. إن ثبت سماع حماد بن سلمة من ثابت البنانيّ.

 

Muhammed bin Meslemft (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) :Muhakkak fitne, gruplaşma ve ihtilaf olacaktır. Böyle olduğu zaman sen kilıcını Uhud dağına götür ve parçalanıncaya kadar (taşlara) vur. Sonra haksız yere öldürülünceye veya normal olunceye kadar evinde otur,» buyurmuştur.

 

(Muhammed bin Mesleme demiştir ki:) Sonra bu vaziyet oldu ve ben Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in buyurduğu şeyi yaptım.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Eğer Hammad bin Seleme'nin Sabit el-Bunnani'den hadis işitmesi sübüt bulursa sened sahilitir.

 

AÇIKLAMA: 3959. hadis Zevaid türündendir. 3960. hadis Tirmizi ve Ahmed tarafından da rivayet edilmiştir. 3961. hadisi Ebu Davud, Ahmed ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir. Bu hadiste kıyametin belirtisi olan fitneler gecenin zifiri karanlıklarına benzetilmiştir. Yani o fitneler şiddeti, çetinliği ve mahiyeti ile içyüzünün karanlığı bakımından kapkaranlık gece gibidir. O dönemde insanların küfür ve iman bakımından sabah akşam durumlarının değişmesinden maksad bu belirli iki zamandaki değişiklik değil, insanların durumları, davranışları, fiilleri, sözleri ve inanışları ile kanaatlarının sık sık değişmesidir. O dönemin insanı bir anda müslümanın kanını akıtmanın haram olduğunu söylerken biraz sonra fikir ve kanaatını değiştirip müslümanın kanını akıtmanın helal olduğunu ileri sürer ve böylece imanı küfre dönüşür veya bunun aksine hareket eder.

 

Hadisin bundan sonraki bölümünde oturanın ayakta olandan, ayakta duranın yürüyenden ve yürüyenin koşandan hayırlı olduğuna dair ifadeden maksad şudur: Kişi o fitnelerden ve fitnelere karışan şahıslardan ne kadar uzak dursa onun için daha hayırlıdır.

 

Bu hadiste geçen "Kısiyy" kavsın çoğuludur. Kavs, okun yayıdır. "Evtar" da veterin çoğuludur. Veter ise yayın kirişidir. Hadisin son kısmında saldırıya uğrayan müslümanın çatışmayıp da Adem (a.s.)'ın Habil isimli oğlu gibi davranması tavsiye buyuruluyor. Bilindiği gibi Adem (a.s.)'ın Kabil isimli oğlu kardeşi Habil'i öldürmek isteyince Habil mukabelede bulunmamış ve maktul olmayı katil olmaya tercih etmiştir. Bu olay Maide suresinin 27 ila 31. ayetlerinde beyan buyurulmuştur.

 

Son hadis de notta belirtildiği gibi Zevaid türündendir.

 

3960. hadisin raviyesi Udeyse binti Uhban bin Sayfi (r.a.)'nın rivayetinin makbul olduğu ve ravilerin üçüncü tabakasından sayıldığı et-Takrib'te beyan edilmiştir. Bu hatun, babası Ühban (r.a.)'den rivayette bulunmuştur. Ravisi de Abdullah bin Ubeyd'dir. Tirmizi ve İbni Mace onun hadisini rivayet etmişlerdir. Babası Ühban bin Sayfi el-Gifari Ebu Müslim (r.a.) sahabilerdendir. Basra'da vefat etmiştir. Hadisini Tirmizi ve İbni Mace rivayet etmişlerdir.