SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4131 >>

DEVAM: 8- MALI ÇOK OLAN ZENGİNLER HAKKINDA BİR BAB

 

حدّثنا يَحْيَى بْنُ حَكِيمٍ. حدّثنا يَحْيَى بْنُ سَعِيدٍ الْقَطَّانُ عَنْ مُحَمَّدُ بْنِ عَجْلاَنَ عَنْ أَبِيهِ، عَنْ هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((

 ((الأَكْثَرُونَ هُمُ الأسْفَلُونَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ. إِلاَّ مَنْ قَالَ بالْمَالِ هكَذَا وَهكَذَا وَهكَذَا)) ثَلاَثاً.

 

في الزوائد: إسناده صحيح، ورجاله ثقات.

 

Ebu Hureyre (r.a.)*den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Şöyle, şöyle ve şöyle yapanlar (yâni malının belirli bir kısmını fakirlere, hayır yollarına harcayanlar) hâriç, dünyalığı en çok olanlar. (âturette rütbece) en aşağı olanlardır, buyurdu.    "Şöyle" kelimesi) üç defa (buyurulmuş)tur."

 

Not: Zevaid de: Bu hadis’in isnadı sahih, ravileri sikadır.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu üç hadis, dünyalığı çok olup da çevresine yardımda bulunmayan, malının bir kısmını fakirlere ve benzeri hayır yollarına harcamayan kimselerin kıyamet günü rütbece en düşük insanlar olduğuna delalet eder. Miftahu'l-Hace yazarının beyanına göre bazı ilim adamları: Yani zekat fitre gibi zorunlu olan mali ibadetler dışında sadaka ve bağış yapmaktan imtina eden varlıklı mu'minlerin rütbesi, fakir mu'minlerin rütbesinden aşağıdır. Fakat sadaka ve bağış gibi hayrat yapan varlıklı mu'minler bu hükmün dışında kalır, diye yorum yapmışlardır.

 

Ebu Said-i Hudri (r.a.)'ın hadisinde geçen "Veyl" kelimesi bu yoruma uygun olarak "Yazıklar olsun" biçiminde terceme edilmiştir.

 

Hadiste geçen "Hakeza" kelimesiyle işaret olunan hayır yolları zekat manasına yorumlandığı takdirde "Veyl" kelimesi "Azap veya helak olma" manasına da yorumlanabilir. Çünkü zekatını vermeyen varlıklı mu'min azaba müstehak olmuş olur.

 

Hadislerde geçen "Kaale" kelimesi "Faale" manasına yorumlanmıştır. En-Nihaye'de: Araplar, Kavl masdarını ve bundan türeyen fiilleri her türlü fiil, eylem ve iş yapma manasında kullanırlar, denilmiştir.