SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4048 >>

26- KUR'AN VE (DİNİ) İLMİN GİDİP YOK OLMASI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا وَكِيعٌ. حدّثنا الأَعْمَشُ عَنْ سَالِمِ بْنُ أَبِي الْجَعْدِ عَنْ زِيَادِ بْنِ لَبِيدٍ؛ قَالَ: ذَكَرِ النَّبيُّ صلى الله عليه وسلم شَيْئاً. فَقَالَ:  ((ذَاكَ عِنْدِ أَوَانِ ذَهَابِ الْعِلْمِ)) قُلْتُ: يَا رَسُولَ اللهِ! وَكيْفَ يَذْهَبُ الْعِلْمُ وَنَحْنُ نَقْرَأُ الْقُرْآنَ وَنُقْرِئُهُ أَبْنَاءَنَا وأَبْنَاءَهُمْ، إِلَى يَوْمَ الْقِيَامَةِ؟ قَالَ ((ثَكِلَتْكَ أُمُّكَ، زِيَادُ! إِنْ كُنْتُ لأَرَاكَ مِنْ أَفْقَهِ رَجُلٍ بِالْمَدِيِنَةِ. أَوَ لَيْسَ هذِهِ الْيَهُودُ وَالنَّصَارَى يَقْرَأُوَنَ التَّوَارَةَ وَالإِنْجِيلَ، لاَ يَعْمَلُونَ بِشَيْءٍ مِمَّا فِيهِمَا؟))

 

في الززوائد: هذا إسناده صحيح، رجاله ثقات. إلا أنه منقطع. قال البخاريّ في التاريخ الصغير: لم يسمع سالم بْنُ أبي الجعد من زياد بْنُ لبيد. وتبعه على ذلك الذهبيّ في الكاشف . وقال: ليس لزياد، عند المصنف، سوى هذا الحديث. وليس له شيء في بقية الكتب.

 

Ziyad bin Lebid (r.a.)'den; şöyle demigtir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir şey anlatarak: Bu, ilmin gitmesi (yok olması) zamanında olur, buyurdu. Ben: Ya Resulallah! Kur'an'i okuduğumuz, evladımıza onu okuttuğumuz ve evladımız da kıyamete kadar kendi evladına onu okutacağı halde ilim nasıl gider (yok olur)? dedim. Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) :

 

Anan seni kaybedesiye Ziyad! Ben muhakkak seni Medine'de fıkhı en iyi bilen adamlardan görürdüm. şu yahudiler ve hristiyanlar Tevrat ve incil'i okuyup da bu iki kitapta bulunan hükümlerden hiç bir şeyle amel etmez değiller mi? buyurdu.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahlh olup ravilerl güvenillr zatlardır. Fakat sened munkatidir (yanl raviler zinciri kopuktur). Çünkü Buhari, et-Tarihu's-Sağir'de: Ravi Salim bin Ebil-Ca'd, Ziyad bin Lebld'den hadls işitmemiş, demiştir. Zehebl de eI-Kaşifte bu hususta Buharl'ye uyarak: İbn-l Maceh yanında bu hadlsinden başka Ziyad'ın başka hadlsi yoktur. Kalan Kütüb-I Sitte'de Ziyad'ın hiç bir hadlsi yoktur, demiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisi Ahmed de rivayet etmiştir. Tirmizi de İlim babları bölümünün "İlmin gitmesi" babında bu hadisin benzerini Ebu'd-Derda (r.a.)'den rivayet etmiştir. Oradaki hadis buradakine çok benzediği için mealini buraya aktarmayı uygun buldum; ''... Ebü'd-Derda (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Biz, Nebi (s.a.v.)'in beraberinde bulunuyorduk. 0, mübarek gözlerini havaya doğru kaldırarak: Bu, (vahy'a dayalı) ilmin insanlardan kapılıp alınacak zamandır. Öyle ki artık insanlar bu ilimden bir şey almaya muktedir olmayacaklardır,(alimler bu buyruğun Nebi (s.a.v.)'in ecelinin yaklaştığına işaret olduğunu söylemişlerdir), buyurdu. Bunun üzerine Ziyad bin Lebid el-Ensari: Kur'an'ı okuduğumuz halde ilim nasıl bizden kapılıp alınacaktır.

 

Allah'a yemin ederim ki, biz Kur'an'ı muhakkak okumaya devam edeceğiz ve onu kadınlarımıza ve evladımıza muhakkak okutacağız, dedI. Resul-i Ekrem (s.a.v.): Anan seni kaybedesiye Ya Ziyadl Ben seni muhakkak Medine fıkıhçılarından sayardım. Şu Tevrat ve İncil, yahudilerin ve hıristiyanıarın yanındadır? Buna rağmen onlara bir fayda sağlamıyor, buyurdu."

 

Hadisteki ilimden maksad dini ilimdir. Yani Kur'an-ı Kerim ve Hadis ilmi ile, bunlarla ilgili ilimlerdir.

 

Ttihfe yazarının beyanına göre el-Kari bu hadisin izahında şöyle demiştir: Yani yahudiler ve hıristiyanlar Tevrat ve İncil'i okudukları halde bu kutsal kitaplarla amel etmedikleri için hiç bir yarar elde edemedikleri gibi müslümanlar da Kur'an-ı Kerim ile amel etmedikten sonra bunu okumaları ve akutmaları bir yarar sağlamayacaktır. Önemli olan, Kur'an'ın hükümlerini uygulamaktır. onunla amel etmektir.