SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4052 >>

DEVAM: 26- KUR'AN VE (DİNİ) İLMİN GİDİP YOK OLMASI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ. حدّثنا عَبْدُ الأَعِلَى عَنْ مُعْمَرٍ، عَنِ الزُّهْرِيِّ، عَنْ سَعِيدٍ بْنِ الْمُسَيَّبِ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، يَرْفَعُهُ قَالَ:

 ((يَتَقَاربُ الزَّمَانُ، وَيَنْقُصُ الْعِلْمُ. وَيُلْقَى الشُّحُّ، وَتَظْهَرُ الْفِتَنُ، وَيَكْثُرُ الْهَرْجُ)) قَالُوا: يَا رَسُولَ اللهِ! وَمَا الْهَرْجُ؟ قَالَ ((الْقَتْلُ)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Zaman yaklaşır, ilim noksanlaşır, şiddetli cimrilik kalblere konulur, fitneler meydana çıkar ve herc çoğalır,» buyurdu. Sahabiler: Y4 Resulallah! herc nedir? diye sordular. «O : Katildir (insan öldürmektir),» buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Abdullah ve Ebu Musa (r.a.)'ın hadisleri aynı mealdedir. Buhari ve Tirmizi, müellifimiz gibi Fitneler bölümünde, Müslim de İlim bölümünde rivayet etmişlerdir. Bazı rivayetlerde bir tek senedIe Ebu Musa ile İbni Mes'üd'dan müşterek nakil yapılmıştır.

 

AÇIKLAMA: Bu iki hadiste geçen ''ilmin kaldırılması ve cehaletin inmesi'' ile ilgili cümlelerin izahında el-Hafız: Bu iki cümlenin manası şöyledir: tüm alimlerin ölmesiyle kalkar. Her alimin ölümüyle ilimde bir noksanlık meydana gelir. Çünkü ölen alimin yeri boş kalır ve onun bilip de diğer alimlerin bilmediği bilgiler açısından bir cehalet meydana gelir, demiştir.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Buhari, el-Edeb bölümünde ve Ayrıca Fitneler bölümünde rivayet etmiştir. Müslim de Kader bölümünde rivayet etmiştir. Ebu Davud ise müellifimiz gibi Fitneler bölümünde rivayet etmiştir.

 

Bu hadisin ''Zaman yaklaşır'' mealindeki cümlesi değişik şekillerde yorumlanmıştır. Avnü'l-Mabüd yazarı bu yorumlan şöyle sıralamaktadır :

1. Bundan maksad kıyametin yaklaşması olabilir.

2. Zamanm insanlarının şer ve fitne bakımından birbirine yakın karekterde olması, yani biribirine benzemesidir.

3. Zamanın insanlarının ömürlerinin kısalmasıdır.

4. Gündüzlerin ve gecelerin sürelerinin birbirine yakın olmasıdır. Hattabi: Bunun manası ömürlerin kısa ve bereketsiz olmasıdır. Bir kavle göre manası, kıyametin kopma zamanının yaklaşmasıdır. Diğer bir kavle göre manası zamanın çarçabuk geçmesi, yılın ay gibi, ayın hafta gibi ve haftanın gün gibi hızlı geçip gitmesidir, der.

 

Beyzavi: Bunun maksad devletlerin ömürlerinin kısa sürmesi, kuşakların çabuk tükenmesi olabilir, demiştir.

İbni Battal da: Bunun manası şöyle olabilir: Dinin zayıflığı bakımından zamanın insanlarının durum ve hallerinin birbirine yakın olmasıdır. Halkın çoğunun fasık ve günahkar olması sebebiyle içlerinde iyi şeyleri emreden ve kötülüklerle mücadele eden kimse bulunmaz, demiştir.

 

Hadiste haber verilen ilmin noksanlığı, seçkin din alimlerinin ölmesiyle meydana gelir.

Hadiste geçen "Şuhh" hakları ödemede cimrilik göstermek ve haksız kazanç için ihtiraslı olmak demektir. Bu hastalığın kalbIere girip iyice yer etmesi çeşitli meslek sahibIerinde kendini gösterir. İlim adamları ilimIerini ve bilgilerini saklamakla cimrilik eder, san'atkar bildiği san'at dalında cimrilik eder ve varlıklı kimseler de mal bakımından cimrilik eder. Bütün bunlar aşırı ihtiras ve cimriliğe kapılarak yükümlülüklerinin gereğini yapmazlar.