SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4091 >>

DEVAM: 35- MELAHİM (ŞİDDETLİ SAVAŞLAR VE ÇATIŞMALAR) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا الْحُسَيْنُ بْنُ عَلِيٍّ زَائِدَةَ، عَنْ عَبْدِ الْمَلِكِ ابْنِ عُمَيْرٍ، عَنْ جَابِرِ بْنِ سَمُرَةَ، عَنْ نَافِعِ بْنِ عُتْبَةَ بْنِ أَبِي وَقَّاصٍ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((سَتُقَاتِلونَ جَزِيرَةَ الْعَرَبِ. فَيَفْتَحُهَا اللهُ. ثُمَّ تُقَاتِلُونَ الرُّومَ فَتَفْتَحُهَا اللهُ. ثُمَّ تُقَاتِلُونَ الدَّجَّالَ فَيَفْتَحُهَا اللهُ)).

قَالَ جَابِرٌ: فَمَا يَخْرُجُ الدَّجَّالُ حَتَّى تُفَتَحَ الرُّومُ.

 

Nâfi' bin Utbe bin Ebî Vakkas (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: Siz Arap Yarımadası (halkı) ile savaşacaksınız. Allah orayı (size) fethedecektir. Sonra rumlarla savaşacaksınız. Allah onlar (ın memleketini) de (size) fethedecektir. Daha sonra Deccâl ile savaşacaksınız. Allah onu da (size) fethedecektir (mağlub edecektir).

 

Cabir (bin Semure) demiştir ki: Bu itibarla rumlar fethedilmedikçe Deccâl çıkmaz,"

 

AÇIKLAMA: Ebu Hureyre (r.a.ı)'ın hadisi Zevaid türündendir. Bu hadiste geçen Mevali: Mevla'nın çoğuludur. Mevla kelimesi, Rabb, malik, sahib, efendi, ni'met veren, ikramda bulunan, köleyi azadlayan, yardımcı, seven, tabi olan, komşu, amcaoğlu, andlaşmalı, sıhri yönden akraba, köle, azadlanmış kişi ve kendisine nimet ve ikram edilen kişi gibi değişik manalara gelir.

 

Miftahü'l-Hace'de bu manalar açıklandıktan sonra şöyle denilmiştir: ''...Bir de şu mana var: Bir işe bakan, yöneten kimseye mevla denilir. Hadislerde ekseriyetle bu manada kullanılır. Hadisteki Mevali sözcüğü ile Allah'ın emirlerine uyan ve yasaklarından sakınanların kasdedilmiş olması ihtimali vardır. Bununla Mehdi'nin kasdedilmiş olması kuvvetle umulur.

 

Sindi ise Mevali sözcüğünü Arapların azadlamış olduğu kimseler manasına yorumlamış ve hadisin ifade tarzının mevali diye anılan insanların Araplardan olduğuna delalet ettiğini söylemiştir. Fakat hadisin ifade tarzı Mevali'nin Araplardan olduğuna kesin biçimde delalet etmez.

 

Bilindiği gibi Araplar kendilerinden olmayanlara Mevali derler. Bu husus tarih kitabIarında da görülebilir. Bu itibarla İslamiyet'i te'yid ve takviye edeceği haber verilen toplumun Araplardan başka bir millet olması ihtimali vardır. Kanaatımca haber verilen milletin Türkiye milleti olması muhtemeldir. Çünkü Abbasiler devrinden itibaren Türk milletinin İslamiyet'e her bakımdan nasıl hizmet ettiği, yüce dinimizi Avrupa'da nasıl temsil ettiği, Viyana kapısına nasıl dayandığı ve özellikle Haçlı Seferleri karşısında kutsal toprakları korumak için asırlarca nasıl göğüs gerdiği tarihin şeref levhalarında köklü yer etmiştir. Allah Teala en iyi bilendir.

 

Nafi (r.a.)'ın hadisini Müslim de rivayet etmiştir. Oradaki rivayette Arap yarımadasının fethinden sonra İran'ın fethedileceği ve bundan sonra Rum memleketinin fethedileceği haber verilmektedir. Yine oradaki rivayete göre "Nafi (r.a.), Cabir bin Semure (r.a.)'a: Ya Cabir Rumlar fethedilmedikçe Deccal'ın çıkacağını sanmıyoruz, demiştir." Görüldüğü gibi bu noktaya ait cümle, Müellifimizin rivayetinde Cabir'e aittir.