SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FİTEN

<< 4093 >>

DEVAM: 35- MELAHİM (ŞİDDETLİ SAVAŞLAR VE ÇATIŞMALAR) BABI

 

حدّثنا سُوَيدُ بْنُ سَعِيدٍ. حدّثنا بَقِيَّةُ عَنْ بَحِيرِ بْنِ سَعْدٍ، عَنْ خَالِدِ بْنِ أَبِي بِلاَلٍ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ بُسْرٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((بَيْنَ الْمَلْحَمَةِ وفَتْحِ الْمَديِنَةِ، سِتُّ سِنِينَ. وَيَخْرُجُ الدَّجَّالُ فِي السَّابِعَةِ)).

 

Abdullah bin Büsr (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Melhame (yâni büyük savaş) ve el-Medîne (yâni Kostantiniyye) fethi arasında altı yıl bulunur. Deccâl da yedinci yılda çıkar.

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, Ahmed

 

AÇIKLAMA: Muaz (r.a.)'ın hadisini Tirmizi ve Ebu Davud da rivayet etmişlerdir. Abdullah bin Büsr (r.a.)'ın hadisi ise Ebu Davud ve Ahmed tarafından da rivayet edilmiştir. Bu hadiste geçen "El-Medine" sözcüğü Kustuntiniyye olarak yorumlanmıştır. Sindi ve başkası böyle demiştir.

 

Kustuntiniyye, Kustantiniyye ve Kustuntine biçiminde rivayetler vardır. Bundan maksadın İstanbul olduğu şerhlerden anlaşılmaktadır.

 

Bu iki hadis arasında açık bir çelişki mevcuttur. Çünkü birincide yedi ay denilmekte iken ikincide altı yıl ifadesi bulunuyor. Ebu Davud bu iki hadisi rivayet ettikten sonra ikinci hadisin birinci hadisten daha sıhhatli olduğunu beyan etmiştir.

 

Avnü'l-Mabüd yazarı birinci hadisin senedindeki ravi Ebu Bekir bin Ebi Meryem'in zayıf olduğunu söylemiştir. El-Münziri de ikinci hadisin senedinde bulunan ravi Bakiyye bin el-Velid'in güvenilirliği hakkında tartışma olduğunu söylemiştir. Hülasa ikinci hadis birincisine nisbeten daha sağlıklıdır. Bu itibarla tercih edilir.

 

Sindi'nin beyanına göre bazı ilim adamları bu iki hadis arasında görülen çelişkinin şu şekilde giderilmesinin mümkün olduğunu söylemişlerdir: Haber verilen savaşın başlangıcı ile nihayete ermesi arasındaki sürenin altı yıl olması mümkündür. Yani bu savaş altı yıl sürebilir ve savaşın nihayeti ile Kustuntiniyye'nin fethi ve Deccal'ın çıkması yedi ayda vuku bulur.