SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4187 >>

DEVAM: 18- HİLM BABI

 

حدّثنا أَبُو كُريْبٍ مُحَمَّدُ بْنُ الْعَلاَءِ الْهَمْدَانِيُّ. حدّثنا يَونُسُ بْنُ بُكَيْرٍ. حدّثنا خَالِدٍ بْنُ دَينَارٍ الشَّيْبَانِيُّ، عَنْ عُمَارَةَ الْعَبْدِيِّ. حدّثنا أَبُو سَعِيدٍ الْخُدْرِيُّ؛ قَالَ: كُنَّا جُلُوساً عِنْدَ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم فَقَالَ:

 ((أَتَيْكُمْ وَفُودُ عَبْدِ الْقَيْسِ)) وَما يرَى أَحَدٌ فِينَا نَحْنُ كَذلِكَ. إِذْ جَاءُوا فَنَزَلثوا. فَأتَوْات رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم . وَبَقِيَ الأَشَجُّ الْعَصَريُّ. فَجَاءَ بَعْدُ. فَنَزَلَ مَنْزِلاً. فَأنَاخَ رَاحِلَتَهُ، وَوَضَعَ ثَيَابَهُ جَانباً، ثُمَّ جَاءِ إَلَى رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم. فَقَالَ لَهُ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((يَا أَشَجُّ! إِنَّ فِيكَ لَخَصْلَتَيْنَ يُحِبُّهُمَا اللهُ: الْحِلْمَ وَالتُّؤَدَةَ)). قَالَ: يَا رَسُولَ اللهِ! أَشَيْيٌ جُبِلْتُ عَلَيْهِ، أضمْ شَيْءٌ حَدَثَ لِي؟ قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((بَلْ شَيْءٌ جُبِلْتَ عَلَيْهِ)).

 

في الزوائد: عمارة بْنُ جوين أبو هرون العبديّ كذبه ابن معين وعثمان بْنُ أبي شيبة وابن علية. وقال ابن عَبْد البر: أجمعوا على أنه ضعيف الحديث.

 

Ebu Saîd el-Hudrî (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Biz Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanında oturuyorduk. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  (bu arada): Size Abdu'I-Kays heyetleri geldi, buyurdu. Halbuki içimizde hiç bir kimse öyle görmedi (yâni O, henüz Medine'ye varmamış hey'etlerin geldiğini mu'cize olarak söyledi). Bir süre sonra gelip konakladılar ve sonra Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in huzuruna çıktılar. Onlardan El-Eşeccu'l-Asari kaldı. O, sonra geldi. Çünkü o, bir konağa indi, devesini çökertti ve (yolculuk) elbisesini bir tarafa bıraktı. Sonra (temiz elbise giyip) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına vardı. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de ona: Yâ Eşecc! Sende Allah'ın sevdiği iki haslet gerçekten vardır: Akıllılık ve acele etmeyip teenniyle hareket etmek, buyurdu. Eşecc: Yâ Resulallah! (Bu hasletler), yaratılışımda bulunan bir şey mi, yoksa sonra mı bende meydana geldi? diye sordu. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Hayır, yaratılışında bulunan bir şeydir, buyurdu.

 

Not: Zevaidde şöyle denilmiştir: Ravi Umare bin Cüyen Ebu Harün el-Abdi'yi İbni Main, Osman bin Ebi Şeybe ve İbni Aliyye yalanlamışlar. İbni Abdi'I-Berr de: Alimler onun zayıflığı üzerinde ittifak etmişler, demiştir.

 

AÇIKLAMA 4189’da