SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4210 >>

DEVAM: 22- HaSED BABI

 

حدّثنا هرُونُ بْنُ عَبْدُ اللهِ الَحْمَّال وَأَحْمَدُ بْنُ الأَزْهَرِ؛ قَالاَ:حدّثنا ابْنُ أَبِي فُدَيْكٍ عَنْ عِيسى بْنِ أَبِي عِيسى الْحَنَّاطِ، عَنْ أَبِي الزِّنَادش، عَنْ أَنَسٍ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((الْحَسَدُ يَأْكُلَ لْحَسَنَاتِ، كَمَأ تَأْكُلُ النَّارُ الْحَطَبَ. وَالصَّدَقَةُ تُطْفِيءُ الْخَطِئَةَ، كَمَا تُطْفِيءُ الْمَاءُ النَّارَ. وَالصلاةُ نُورُ الْمُؤْمِنِ. وَالصِّيَامُ جَنَّةٌ مِنَ النَّارِ)).

 

في الزوائد: الجملة الأولى رواها أبو داود في سننه من حديث أبي هريرة. وإسناده حديث أنس بن مالك، فيه عيسى بن أبي عيسى، وهو ضعيف.

 

Enes (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: Hased (yâni başkasındaki bir ni'meti çekememek), ateşin odunu yediği (mahvettiği) gibi sevapları yer (bitirir). Sadaka da su'yun ateşi söndürdüğü gibi hatayı söndürür. Namaz mu'min'in nurudur. Oruç da ateş'ten koruyucu bir kalkandır.

 

Not: Zevaıd'de şöyle denilmiştir: Hadisin ilk cümlesini Ebu Davud kendi süneninde Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisi olarak rivayet etmiştir. Enes bin Malik (r.a.)'ın bu hadisinin senedinde İsa ibni Ebi İsa bulunur. Bu ravi zayıftır.

 

AÇIKLAMA:    İbni Mes'ud (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim ve Nesai de rivayet etmişler. İbni Ömer (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir. Enes (r.a.)'ın hadisi ise Zevaid türündendir.

 

Hased kelimesi ilk iki hadiste sevimli ve makbul imrenme ve gıbta etme manasınadır. Son hadiste ise çekememezlik manasınadır.

 

Başka bir kimsede bulunan bir nimeti, bir hasleti çekememek, o nimet veya hasletin sahibinin elinden çıkmasını arzulamak Kitab, Sünnet ve İcma ile haramdır. Son hadiste belirtildiği gibi bu manevi hastalık, sahibinin sevablarını giderip mahveder. Başkasının elinde bulunan bir nimet ve haslete gıbta etmek, imrenmek, yani bir benzerine kavuşmayı arzulamak ise meşrüdur, yasak değildir. Şayet o nimet ve haslet dinsel ise ona imrenmek müstehabtır, sevabtır. ilk iki hadiste meşrüluğu belirtilen hased, yani imrenme ve gıbta etme bu nevidendir.

Birinci hadiste meşrüluğu belirtilen iki haslet şunlardır:

 

1. Bir mu'minin elindeki malı bir ölçü dahilinde hak yolunda ve hayır uğruna harcaması hasletidir. Belirli bir ölçü dahilinde dedim. Aslında hadiste bu kayıt yoktur. Ama, kişinin malının tamamını hayır yollarına harcayıp da aile ferdIerini halka el avuç açacak hale sokması dinen makbul bir davranış değildir. Bu hususta varid olan hadisler mevcut olduğu gibi bazı ayetlerde buna işaret vardır, Bu nedenle bu kayıt melhuzdur.

 

2. Bir mu'minin edindiği dini ilim ve hükmetmesi ve bildiğini başkasına öğretmesi hasletidir.

İkinci hadiste meşrüluğu belirtilen iki hasletten birisi yukarda birinci maddede geçen haslettir. Diğeri de Kur'an-ı Kerim'i bilip onunla amel etme hasletidir. Bu haslet de birinci hadiste geçen dini bilgi hasletinin aynısıdır, denilEbuir. Çünkü "Kur'an-ı Kenm'i bilip onunla amel etmek", ifadesi geniş kapsamlıdır. Kur'an-ı Kerim'i okumak, öğretmen, onunla hükmetmek ve benzeri hususlan kapsar. Bu hadiste geçen "Ana" kelimesinin tekilinin "İna", "Ena", "inyün" ve "invün" biçiminde olabildiği Nevevi tarafından belirtilmiştir. N ev e v i bu kelimenin saatler demek olduğunu da bildirmiştir, Son hadisin ilk cümlesinin Ebu Davud tarafından da rivAyet edildiği notta belirtildi. Ebu Davud'un, Edeb kitAbında 'Hased hakkında gelen hadisler" babında Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet ettiği hadis şöyledir: ''...Ebu Hüreyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Nebi (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Hasedden uzak durun. Çünkü hased, ateşin odunu (veya ravi dedi ki) yaş otu yediği (yakıp mahvettiği) gibi sev abI an yiyar (giderip mahveder) ."

 

BU HADİSTEN ÇIKAN HÜKÜMLER

 

1. Hased, sahibinin sevablarını tüketir.

2. Sadaka, sahibinin günahlarını bağışlatır. Günahlarından dolayı müstehak olduğu ateşi söndürür.

3. Namaz, sahibi için bir nurdur.

4. Oruç, cehennem ateşine karşı koruyucu bir kalkandır. Sahibini bir takım günahlardan korur ve bir takım günahlarının da bağışlanmasına vesile olur. Böylece cehennem ateşine karşı bir perdedir, engeldir.