SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4264 >>

DEVAM: 31- ÖLÜMÜ HATIRLAMAK VE ONA HAZfRLANMAK BABI

 

حدّثنا يَحْيَى بْنُ خَلَفٍ، أَبُو سَلَمَةَ. حدّثنا عَبْدُ الأَعْلَى عَنْ سَعِيدٍ، عَنْ قَتَادَةَ، عَنْ زُرَارَةَ بِنْ سَعْدِبْنِ هِشَامٍ، عَنْ عَائِشَةَ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم:

 ((مَنْ أَحَبَّ لِقَاءِ اللهِ، أَحَبَّ اللهُ لِقَاءَهُ.وَمَنْ كَرِهَ لِقَاءَ اللهِ، كَرِهَ اللهُ لِقَاءَهُ)). وَإِذَا بُشِّرَ بِعَذَابِ اللهِ كَرِهِ لِقَاءَ اللهِ. بُشِّرَ بِرْحَمةِ اللهِ وَمَغْفِرَتِهِ، وَأحَبَّ لِقَاءَ اللهِ. فَأَحَبَّ اللهُ لِقَاءَهُ. وَإِذَا بُضِّرَ بَعَذَابِ للهِ كَرِهَ لِقَاءِ اللهِ، وَكَرِهِ اللهُ لِقَاءَهُ)).

 

Aişe (r. anha)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Her kim Allah'a kavuşmayı severse, Allah (da) ona kavuşmayı sever. Her kim de Allah'a kavuşmaktan hoşlanmazsa Allah (da) ona kavuşmaktan hoşlanmaz, buyurdu. Bunun üzerine O'na: Ya Resulallah! Allah'a kavuşmaktan hoşlanmamak. Ölüme kavuşmaktan hoşlanmamak dolayısıyladır ve hiç birimiz ölümden hoşlanmayız (ne buyurulur?) denildi. Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: Hayır, (öyle değil). Bu (yani Allah'a kavuşmayı sevmek veya sevmemek) ancak kişinin öleceği anda olur. Ölüm döşeğinde kişi Allah'ın rahmet ve mağfiretiyle müjdelendiği zaman Allah'a kavuşmayı sever. Allah da ona kavuşmayı sever. Ölüm döşeğinde kişi Allah'ın azabı ile müjdelenince (yani tehdid edilince) Allah'a kavuşmak istemez. Allah da ona kavuşmaktan hoşlanmaz.

 

BUHARİ HADİSİ VE İZAH İÇİN TIKLA