SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4286 >>

DEVAM: 34- HZ. MUHAMMED (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM)'İN ÜMMETİNİN (KIYAMETTEKİ) SIFATI BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. ثنا إِسْمَاعِيلُ بْنُ عَيَّاشٍ. ثنا مُحَمَّدُ بْنُ زِيَادٍ الأَلْهَانِيُّ؛ قَالَ: سَمِعْتُ أَبَا أُمَامَةَ الْبَاهِلِيَّ يَقُولُ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ:

 ((وَعَدَنِي رَبِّي سُبْحَانَهث أَنْ يُدْخِلَ الْجَنَّةَ مِنْ أُمَّتِي سَبْعِينَ أَلْفاً. لاَحِسَابَ عَلَيْهِمْ وَلاَ عَذَابَ. مَعَ كُلِّ أَلْفٍ سَبْعُونَ أَلْفاً. وَثَلاَثُ حَثَيَاتٍ مِنْ حَثَيَاتِ رَبِّي، عَزَّ وَجَلَّ)).

 

Ebu Ümame el-Bahilî (r.a.)'den rivayet edildiğine göre kendisi: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i şu buyruğu buyururken işittim, demiştir: Rabbim Sübhanehu benim ümmetimden yetmiş bini, üzerlerinde ne hesab ne de azab olmaksızın cennete dahil etmeyi bana vaadettİ. (Bunlardan) her binin beraberinde yetmiş bin (kişi) ve Rabbim (Azze ve Celle)'nin avuçlarıyla üç avuç dolusu, (yani ümmetimden çok sayada kişi) bulunur.

 

Diğer tahric: Tirmizi, Ahmed

 

AÇIKLAMA:    Rifaa (r.a.)'ın hadisi Zevaid türündendir. Ebu Ümame (r.a.)'ın hadisini Tirmizi ve Ahmed de rivayet etmişler. Bu hadiste geçen Haseyat kelimesi Hasyet'in çoğuludur.

Hasyet ve Hasvet: İnsanın iki elini birleştirerek avuçlayıp verdiği şeye denilir. Allah Teala hazretleri hakkında Kur'an ve hadislerde gelen el. avuç, parmak gibi kelimeler bazı alimlerce te'vil edilir. Diğer bir kısım ilim ehline göre mahiyet ve anlamı bilinmeyen terimlerdir. Çünkü defalarca anlattığım gibi Allah Teala bir cisim değildir ki el, yüz, avuç ve parmak gibi organları bulunsun. Burada avuç kelimesi çokluğu ifade etmek için kullanılmıştır. Zümer suresinin

67. ayetinde geçen;....  "ve gökler Allah'ın sağ elinde dürülmüştür" Nazm-i İlahi de bu hadis gibidir. Bu ayete göre Allah'ın bir avucu Hz. Muhammed (s.a.v.)'in ümmetinin tamamına yeter. Bu itibarla üç avuç ifadesi Ümmet-i Muhammediye'nin şereflendirilmesi için olabilir.

Allah, bunun hikmetini en iyi bilendir.

 

Hadis şöyle de yorumlanabilir: "Rabbim Sübhanehu, benim ümmetimden yetmiş bini, üzerlerinde ne hesab ne de azab olmaksızın ve Rabbim (Azze ve Celle)'nin avuçlanyla üç avuç dolusunu (yani ümmetimden çok sayıda kimseyi) cennete dahil etmeyi bana vaadetti. (Bu yetmiş binden) beher bini beraberinde yetmiş bin kişi bulunur,"

 

Birinci yoruma göre cennete hesabsız ve azabsız girenlerin sayısı daha çok olur. Ahmed'in Ebu Ümame (r.a.)'den rivayet ettiği ve Tuhfe yazarının bu babın hadisini izah ederken naklettiği bir hadis ikinci yorumu te'yid eder. Ama bazı ilim ehlinin de dediği gibi inşaallah birinci yorum kasdedilmiştir.