SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4315 >>

DEVAM: 37- ŞEFAAT HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ. ثنا يَحْيَى بْنُ سَعِيدٍ. ثنا الْحُسَيْنُ بْنُ ذَكْوَانَ عَنْ أَبِي رَجَاءٍ الْعُطَارِدِيِّ، عَنْ عِمْرَانَ بْنِ الْحُصَيْنِ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((لَيَخْرُجَنَّ قَوْمٌ مِنَ النَّارِ بِشَفَاعَتِي. يُسَمَّوْنَ الْجَهَنَّمِيِّينَ)).

 

İmran bin Husayn (r. a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: Muhakkak bir takım (mu'min) insanlar cehennemden benim şe-faatımla çıkacaklar (ve cennete girecekleridir. Onlar cehennemlikler, diye adlandırılacaklardır.

 

 

AÇIKLAMA:    Osman (r.a.)'ın hadisi Zevaid türünden olup alimlerin şehidIerden faziletçe üstünlüğüne dalalet eder. Alimlerden maksad dIni bilgilerle cihazIanıp bilgisinin ışığında hareket eden ihlaslı zatlardır.

 

Übeyy (r.a.)'ın hadisini Tirmizi, Menakib bölümünde Nebi (s.a.v.)'in faziletine tahsis ettiği babta rivayet etmiştir.

 

Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in bütün Nebilerin imamı, büyüğü ve hatibi oluşunun anlamı açıktır. Nebilerin şefaatlerine sahib oluşu mes'elesine gelince, çünkü O'nun mahşer halkına şefaatı umumidir ve dolayısıyla Nebileri de kapsar. Şöyle de söylenebilir: O, mahşer halkı için şefaat edince diğer Nebilerin ümmetIeri için de şefaat etmiş olur. Halbuki başka ümmetIere şefaat etme işi onların Nebilerinin görevi olmalıydı. Bu itibarla O, diğer Nebilerin şefaat görevini üstlenmiş olur. Bu ifade şöyle de açıklanabilir: Mahşer halkı şefaat işi için Nebilere baş vurunca bu ricayı kabullenip şefaat etmeleri onlara layık ve beklenen davranış olarak görülürdü. Fakat neticede bu işi Resul-i Ekrem (s.a.v.) yapınca Nebilerin yapması beklenen şefaat görevini yapmış olur.

 

İmran (r.a.)'ın hadisini Buhari Rıkak'ta, Tirmizi Cehennem sıfatı bablarında ve Ebu Davud, Sünnet bölümünde rivayet etmişlerdir.

 

Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in şefaatıyla cehennemden çıkarılacak bir takım insanlara Cehennemlikler veya Cehennemiler adının takılması ve cennet ehlinin onları bu isimle çağırmaları onları tahkir veya eksikliklerini dile getirmek için değil de Allah Teala'nın azadlı kulları olmaları hasebiyle bu isimle anılmak suretiyle sevinçlerini sık sık tazelemek ve ilahi lutfu onlara hatırlatmaktır. Hadis şarihleri böyle açıklama yapmışlardır. Ancak Tuhfe yazarının beyanına göre Müslim'in Ebu Said (r.a.)'den olan bir rivayetinde şöyle bir ilave vardır: Bu ismi alan azadlılar bir süre sonra Allah'a dua ederler ve Allah da bu ismi onlardan giderir. Gerek bu rivayet ve gerekse Bayhaki'nin Huzeyfe (r.a.)'den ettiği benzer rivayet, bu adın onların sevinçlerinin tazelenmesine vesile olduğuna dair yoruma gölge düşürür durumdadır.