SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4317 >>

DEVAM: 37- ŞEFAAT HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. ثنا صَدَقَةُ بْنُ خَالِدٍ؛ قَالَ: سَمِعْتُ سُنَيْمَ ابْنَ عَامِرٍ يَقُولُ: سَمِعْتُ عَوْفَ بْنَ مَالِكٍ الأَشْجَعِيَّ يَقُولُ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((أَتَدْرُونَ مَاخَيَّرَنِي رَبِّيَ اللَّيْلَةَ؟)) قُلْنَا: اللهُ وَرَسُولُهُ أَعْلَمُ. قَالَ ((فَإِنَّهُ خَيَّرَنِي بَيْنَ أَنْ يَدْخُلَ نِصْفُ أُمَّتِيَ الْجَنَّةَ، وَبَيْنَ الشَّفَاعَةِ. فَاخْتَرْتُ الشَّفَاعَةَ)) قُلءنَا: يَا رَسُولَ اللهِ! ادْعُ اللهَ أَنْ يَجْعَلَنَا مِنْ أَهْلِهَا. قَالَ ((هِيَ لِكُلِّ مُسْلِمٍ)).

 

Avf bin Malik el-Eşcaî (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Rabbimin bu gece beni ne hakkında muhayyer (serbest) kıldığını bilir misiniz? diye (bize) sordu. Biz: Allah ve Resulü (her şeyi) en iyi bilenlerdir, dedik. O: îşte Rabbim ümmetimin yarısını cennet'e dahil etmek ve şefaat (etmem) arasında şüphesiz beni muhayyer kıldı. Ben şefaat etmeyi seçtim, buyurdu. Biz: Ya Resulallah! Bizi şefaat edeceğin kimselerden etmesi için Allah'a dua buyur, dedik. O: Şefaatim her müslümanadır, buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:    Abdullah bin Ebi'l-Ced'an (r.a.)'ın hadisini Tirmizi ve Darimi de rivayet etmişler.

 

Temim Oğulları kabilesi büyük bir kabiledir. Bu hadiste Nebiimiz (s.a.v.)'in ümmetinden bir zatın şefaatıyla bu kabileden daha çok mu'minin cennete gireceği müjdeleniyor. Tuhfe yazarının el-Kari'den naklen beyanına göre bu zat'tan maksadın Osman bin Affan (r.a.) olduğu söylendiği gibi Üveys el-Karani (r.a.) olduğunu söyleyenler de vardır. Bu arada başka isimlerden de söz edilmiştir. Tuhfe yazarı bu nakilleri yaptıktan sonra: Ben derim ki: Hadiste sözü edilen zatın kim olduğuna dair bir delil varsa o delile göre hükmedilir. Şayet bir delil yoksa bundan maksadın kim olduğunu Allah en iyi bilendir, demiştir.