SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4319 >>

DEVAM: 38- CEHENNEM ATEŞİNİN SIFATI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. ثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ إِدْرِيسَ عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ أَبِي صَالِحٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((اشْتَكَتِ النَّارُ إِلَى رَبِّهَا، فَقَالَتْ: يَا رَبِّ! أَكَلَ بَعْضِي بَعْضاً. فَجَعَلَ لَهَا نَفَسَيْنِ: نَفَسٌ فِي الشِّتَاءِ وَنَفَسٌ فِي الصَّيْفِ. فَشِدَّهُ مَا تَجِدُونَ مِنَ الْبَرْدِ، مِنْ زَمْهَرِيرِهَا. وَشِدَّةُ مَا تَجِدُونَ مِنَ الْحَرِّ، مِنَ سَمُومِهَا)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Cehenem, Rabbine şikayet ederek: Ya Rabbit Ben kendi kendimi yedim, dedi. Bunun üzerine Allah o'na iki (defa) nefes (vermesi) için izin verdi. Bir nefes kışın, bir nefes de yazın (dır). İşte bulduğunuz şiddetli soğuk, cehennemin zemherîrindendir, bulduğunuz şiddetli sıcak da onun hararetindendir.

 

 

AÇIKLAMA:    Enes (r.a.)'ın hadisi notta belirtildiği gibi Zevaid türündendir. Ancak orada da işaret edildiği gibi Buhari ve Müslim onun bir bölümünü Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisi olarak rivayet etmişlerdir. Buharı "Bedü'l-Halk" kitabının 9. babında ve Müslim de Cennet kitabının 12. babında rivayet etmişlerdir. Gerek buradaki rivayetten ve gerekse Buhari ile Müslim'deki rivayetlerden anlaşılan hüküm, cehennem ateşinin hararetinin dünyadaki ateşin hararetinin yetmiş katı oluşudur.

 

Sindi bu hadisin izahında: Yani dünyadaki ateş cehennemden çıkarıldıktan sonra hararetinin şiddeti iki defa su ile giderilmiş ve böylece hararet derecesi bugünkü duruma düşürülmüştür. Eğer harareti düşürülmemiş olsaydı, herhangi bir kimsenin dünya ateşine yaklaşıp ondan yararlanması mümkün olmayacaktı. Dünya ateşi, eskiden kendisinde bulunmuş olup da sonradan giderilmiş durumdaki sıcaklığın tekrar kendisine geri verilmemesi için Allah (Azze ve Celle)'ye dua eder. Bu durum, şiddetli hararetin ateşe bile eziyet verdiğine dalalet eder. İkinci hadis de buna dalalet eder, demiştir.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Buhari "Mevakitu's-Sala" ile "Bedü'I-Halk" kitaplarında ve Müslim "el-Mesacid" kitabında ve Tirmizi Cehennem sıfatı bölümünde rivayet etmişlerdir.

 

Bu hadiste cehennemin şiddetinden dolayı kendi kendisini yemesinden dolayı Allah'a halini arz ettiği ifade edilmiştir. Cehennemin halini arz ve şikayet keyfiyeti hakiki manada tutulduğu gibi mecazi manada yorumlanmıştır. Şerh kitablarında bu hususta uzun izahat vardır. Biz Tuhfe yazarının el-Fetih'ten naklen verdiği bilgiyi özetleyip bununla yetineceğiz: Hafız İbni Hacer, el-Fetih'te şöyle der: Cehennemin söz konusu şikayetinin cehennemin söz söyleme gücüne kavuşturulmak süretiyle sözlü olması ve böylece hadisteki ifadenin hakiki manada tutulmasına tarafdar olanlar olduğu gibi, bu ifadeyi mecazi manaya yorumlayanlar da olmuştur.

 

İbni Abdi'l-Berr: Her iki görüş de makuldur ve emsali bulunur. Birinci görüş tercihli görülür, demiştir. Kadi iyaz da birinci görüşü tercih etmiştir. Kurtubi de: Hadisteki ifadeyi hakiki manasında tutmaya mani bir durum yoktur, diyerek birinci görüşe tarafdar çıkmıştır. Nevevi de böyle söyledikten sonra: Doğrusu budur, demiştir.

 

Beyzavi ise: Bu hadisi mecazi manaya yorumlayarak şöyle demiştir: Cehennemin şikayeti, onun kükreyip galayana gelmesi demektir. Cehennemin kendi kımdisini yemesinden maksad da şiddetli izdihamından ve ateşin yoğunluğundan meydana gelen sıkışma (ve alevlerin birbirini yenercesine dalgalanması) dır. Cehennemin nefes vermesi de cehennemden dışarı çıkan sıcaklık veya soğukluktur, demiştir. (Fetih'ten nakil bitti.)

 

Bu hadis, cehennem'in halen mevcut olduğuna dalalet eder ve cehennemin kıyamet günü yaratılacağı görüşünü savunan Mutezile mezhebi gibi batıl mezhebIerin görüşünü reddeder.