MÜSNED-İ HANBEL

CEMAATLE NAMAZ

 

1- Cemaatle Namaz Kllmanın Fazileti

 

1. Abdullah b. Mes'ud (r.a.)

 

7011 (1) Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin cemaatle kıldığı namaz, kendi başına kıldığı namazdan yirmi küsur derece daha üstündür'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (2/38) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel, Ebu Ya'la, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiştir. Bunlardan Ahmed b. Hanbel'in ravileri güvenilir ravilerdir:"

 

 

 

7012 (2)- Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Kişinin cemaatle kıldığı namaz, kendi başına kıldığı ve hepsi de kendi namazından olan namazdan yirmi beş kat daha üstündür'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7013 (3)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Yarın (kıyamet gününde) Allah'ın huzuruna müslüman biri olarak çıkmak isteyen kişi, ezanlarını duyduğu zaman farz olan namazları kılsın. Zira bu namazlar, kişiyi hidayete götüren sünnetlerdir ki Allah da Nebiinize {Sallallahu aleyhi ve Sellem} hidayete götürecek sünnetler kılmıştır. Herbirinizin evinde bir namazgahı vardır. Ancak siz de bu cemaatten uzak duran kişi gibi namazlarınızı evlerinizde kılarsanız Nebiinizin {Sallallahu aleyhi ve Sellem} sünnetini terketmiş olursunuz. Nebiinizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetini terketmeniz durumunda da dalalete düşersiniz. Bizler cemaatten uzak duran kişiyi münafıklığı belli olan kişi olarak görürdük. Cematteki safta durabilmek için iki kişinin arasında taşınıp getirilen kişileri de görmüşümdür. Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} ise şöyle buyurdu:

 

''Abdestini güzelce alıp da bu mescidlerden birine yürüyen kişinin Allah her adımında derecesini bir derece yükseltir veya günahlarından birini siler veya hanesine bir iyilik sevabı yazar. '' Bundan dolayı mescide yürürken adımlarımızı yakın atardık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Kişinin cemaatle kıldığı namaz, kendi başına kıldığı namazdan yirmi beş derece daha üstündür'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric. İbn Mace (777) rivayet etti.

 

 

 

7014 (4)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişinin cemaatle kıldığı namaz, kendi başına kıldığı namazdan yirmi beş derece daha üstündür. '' [-Sahihtir-]

 

Haccac der ki: "Şu'be bunu bana rivayet ederken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırmamışken başkalarına rivayet ederken ise Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırarak rivayet etmiştir. Ben de bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırmaktan çekiniyorum. Zira Abdullah (b. Mes'ud) nadiren hadisleri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırarak aktarırdı."

 

 

 

7015 (5)- Abdullah b. Mes'ud bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kişinin cemaatle kıldığı namazı, kendi başına kıldığı ve hepsi de kendi namazından olan namazdan yirmi beş kat daha fazla üstün görürdü."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-Kebir'de (10099) rivayet etti.

 

 

 

7016 (6)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişinin cemaatle kıldığı namaz, kendi başına kıldığı ve hepsi de kendi namazından olan namazdan yirmi beş kat daha üstündü'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7017 (7)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

 

7019 (9)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Yarın (kıyamet gününde) Allah'ın huzuruna müslüman biri olarak çıkmak isteyen kişi, ezanlarını duyduğu zaman namazları kılsın. Allah, Nebiinize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hidayete götürecek sünnetler kılmıştır ki bu namazlar da kişiyi hidayete götüren sünnetlerdir. Siz de bu cemaatten uzak duran kişi gibi namazlarınızı evlerinizde kılarsanız Nebiinizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetini terketmiş olursunuz. Nebiinizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetini terketmeniz durumunda da dalaJete düşersiniz. Abdestini güzelce alıp da bu mescidlerden birine yürüyen kişinin her adımında Allah hanesine bir iyilik sevabı yazar, derecesini bir derece yükseltir veya günahlarından birini siler. Bizler cemaatten uzak duran kişiyi münafıklığı aşikar olan kişi olarak görürdük. Önceleri (yani bizim zamanımızda) kişi cemaatteki safta durabilmek için iki kişinin arasında taşınıp getirilirdi." 

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/181) rivayet etti.

 

 

 

7020 (10)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Yarın (kıyamet gününde) Allah'ın huzuruna müslüman biri olarak çıkmak isteyen kişi, ezanlarını duyduğu zaman namazları kılsın. Allah, Nebiine (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hidayete götürecek sünnetler kılmıştır ki bu namazlar da kişiyi hidayete götüren sünnetlerdir. Sanırım herbirinizin evinde bir namazgahı vardır. Ancak mescidlere gelmeyip namazları evlerinizde kılarsanız Nebiinizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetini terketmiş olursunuz. Nebiinizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetini terketmeniz durumunda da dal alet e düşersiniz."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7021 (11)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Saflar dolmadan namaz için kamet getirmediğimiz zamanları bilirim. Yarın (kıyamet gününde) Allah'ın huzuruna müslüman biri olarak çıkmak isteyen kişi, ezanlarını duyduğu zaman farz olan namazları kılsın. Zira bu namazlar kişiyi hidayete götüren sünnetlerdir ki Allah da Nebiinize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hidayete götürecek sünnetler kılmıştır."

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ