MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 27- Oruçlunun Kötü ve Çirkin Söz ile Davranışlardan Uzak Durması, Bunların Orucun Sevabını Yok Etmesi

 

2. Nebi (s.a.v.)'in Azatlısı Ubeyd

 

10301 (1) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Ubeyd bildiriyor: İki kadın oruç tuttular. Bir adam da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Şurada oruç tutan iki kadın var, ancak susuzluktan ölmek üzereler" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamdan yüz çevirip herhangi bir karşılık vermedi. Adam sanırım öğle sıcağında bir daha geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu iki kadın (susuzluktan) öldüler veya ölmek üzereler" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu iki kadını yanıma çağır'' buyurunca, kadınlar geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir bardak veya tas getirtti ve kadınlardan birine: ''Şunun içine kus'' buyurdu. Kadın kasenin yarısını dolduracak kadar irin, kan, et parçaları ve cerahat kustu. Diğer kadına da: ''Sen de kus'' buyurunca, kadın irin, kan, cerahat, çiğ et gibi şeyler kusarak kasenin kalan kısmını doldurdu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bu iki kadın Allah'ın helal kıldığı şeylerden uzak durup oruç tuttular, ancak Allah'ın haram kıldığı şeylerle oruçlarını bozdular. Zira biri diğerinin yanında oturdu ve (gıybet yaparak) insanların etlerini yemeye başladılar. ''

 

[Zayıf]

 

Heysemi (5008-10) der ki: "Tümünü İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ebu Ya'la'da aynısı yer almıştır. İsnadında ismi belirtilmeyen biri vardır."

 

 

 

10302 (2) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Sa'd veya Ubeyd -ki tereddüt ravi Osman b. Giyas'a aittir- bildiriyor: "Oruç tutmamız emredilmişti. Oruçlu olduğumuz bir günde gündüz vakti bir adam gelip şöyle dedi: "Ey Allah'ın Resulü! Filan kadın ile falan kadın bitkinlikten ölmek üzereler..." Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Zayıf]

 

 

 

10303 (3) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azatlısı Sa'd bildiriyor: "Oruç tutmamız emredilmişti. Oruçlu olduğumuz bir günde gündüz vakti bir adam gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Filan kadın ile falan kadın bitkinlikten ölmek üzereler" dedi. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamdan yüz çevirdi ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ