MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

31- Yemek Tabağının Ortasından Yememek

 

1. İbn Abbas

 

18805 (1) İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yemek tabağının ortasından değil, kenarlarından yiyin. Zira bereket tabağın ortasına iner'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3/82, 83), İbn Mace (3277) ve Hakim, Müstedrek'te (4/116) rivayet ettiler.

 

 

 

18806 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir tabak tirit yemeği getirilince ashabına: ''Ortasından değil, çevresinden yiyin. Zira bereket tabağın ortasına iner'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

İbn Cafer rivayetinde: ''Kenarından yiyin" ibaresi geçmiştir.

 

 

 

18807 (3)- İbn Abbas bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir tabak tirit yemeği getirilince ashabına: "Ortasından değil, çevresinden yiyin. Zira bereket tabağın ortasına iner" buyurdu.

 

[Sahih]

 

İbn Cafer rivayetinde: ''Kenarından yiyin" ibaresi geçmiştir.

 

 

 

18808 (4)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yemek tabağının orta yerinden değil, kenarlarından yiyin. Zira yemeğin bereketi üstten tabağın ortasına iner" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

18809 (5)- Ata b. es-Saib der ki: Bir yemeğe davet edildik. Gelenler arasında Said b. Cübeyr ve İbn Abbas'ın azatlısı Miksam da vardı. Yemek konulunca Said: "Yemek konusunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in söylediği şeyi herkes biliyor değil mi?" diye sordu. Miksam: "Ey Ebu Abdullah! Bilmeyenler için bir daha anlat" karşılığını verince, Miksam şöyle dedi: "İbn Abbas'ın bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yemek konulduğu zaman orta yerinden değil, kenarlarından yiyin. Zira bereket yemeğin ortasına iner'' buyurmuştur."

 

[Sahih]

 

 

2. Vasile b. el-Eska'

 

18810- Vasile b. el-Eska' der ki: Suffe ahalisinden biriydim. Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ekmek getirilmesini istedi. Getirilen ekmeği bir tabağın içinde kırdı ve içine sıcak su kattı. Ardından içine yağ katıp iyice karıştırdı. Sonra onu tabağın orta yerinde bir yığın haline getirdi. Ardından bana: ''Gidip bana on kişi getir, ama onuncuları sen ol'' buyurdu. Benden başka dokuz kişi getirdiğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yiyin! Ama üst tarafından değil alt tarafından yiyin. Zira bereket yemeğe üst tarafından iner" buyurdu. Hepimiz doyana kadar da bu yemekten yedik.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/348 (3772), Tirmizi 4/260 (1805) ve İbn Mace 2/1090 (3276) rivayet ettiler.

Heysemi (8/305): "Ahmed'in ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

SONRAKİ