MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

34- Yere Düşen Lokmayı Almak; Yemek Sonrası Parmakları ve Tabağı Sıyırmak

 

1. Enes b. Malik

 

18819 (1) Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Birinizin lokması yere düştüğünde onu alsın, ona bulaşan pisliği temizleyip öyle yesin, ama şeytana bırakmasın'' buyurmuştur.

 

 

 

18820 (2)- Enes bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemek yedikten sonra üç parmağını da yalar ve şöyle buyururdu: ''Birinizin lokması yere düştüğünde onu alsın, ona bulaşan pisliği temizleyip öyle yesin, ama şeytana bırakmasın. Yemek kaplarını da iyice sıyırını zira bereketin yemeğin hangi lokmasında olduğunu bilemezsiniz.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Darimi (2025, 2028), Müslim (5354), Ebu Davud (3845), Tirmizi (1803) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6732-3) rivayet ettiler.

 

 

 

18821 (3)- Enes bildiriyor: Enes bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemek yedikten sonra üç parmağını da yalar ve şöyle buyururdu: "Birinizin lokması yere düştüğünde onu alsın, ona bulaşan pisliği temizleyip öyle yesin, ama şeytana bırakmasın'' buyurdu. Yine yemek kabını iyice sıyırıp temizlememizi emretti ve: "Bereketin yemeğin hangi lokmasında olduğunu bilemezsiniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Cabir

 

18822 (1) Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Birinizin lokması yere düştüğünde onu alsın, ona bulaşan pisliği temizleyip öyle yesin, ama şeytana bırakmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, eş ribe 2/1607 (2033), Ebu Davud, et'ime 3/364 (3845) ve Danını, et'ime (2/123) rivayet ettiler.

 

 

 

18823 (2)- Cil.bir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Birinizin lokması yere düştüğünde onu alsın, ona bulaşan pisliği temizleyip öyle yesin, ama şeytana bırakmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

18824 (3)- Cil.bir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Birinizin lokması yere düştüğünde onu alsın, ona bulaşan pisliği temizleyip öyle yesin, ama şeytana bırakmasın. Yemek sonrası parmaklarını yalamadan da mendille silmesin. Çünkü bereketin yemeğin hangi lokmasında olduğunu bilemezsiniz. ''

 

[Sahih]

 

 

 

18825 (4)- Cil.bir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Birinizin lokması yere düştüğünde onu alsın, ona bulaşan pisliği temizleyip öyle yesin, ama şeytana bırakmasın. Yemek sonrası, parmaklarını yalamadan da mendille silmesin. Çünkü bereketin yemeğin hangi lokmasında olduğunu bilemezsiniz. ''

 

[Sahih]

 

 

 

18826 (5)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Birinizin lokması yere düştüğünde onu alsın, ona bulaşan pisliği temizleyip öyle yesin, ama şeytana bırakmasın. Yemek sonrası parmaklarını yalamadan da mendille silmesin. Çünkü bereketin yemeğin hangi lokmasında olduğunu bilemezsiniz. ''

 

[Sahih]

 

 

 

18827 (6)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Birinizin lokması yere düştüğünde onu alsın, pis gördüğü yerleri temizleyip öyle yesin, ama şeytana bırakmasın. Yemek sonrası parmaklarını yalamadan da mendille silmesin. Çünkü bereketin yemeğin hangi lokmasında olduğunu bilemez. Şeytan, yiyeceği lokması da dahil Ademoğlunu her hareketinde gözlemektedir. ''

 

[Hasen]

 

 

 

18828 (7)- Cabir bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemek sonrası parmakların yala\masıill, yemek kabının ıyıce sıyırılıp temizlenmesini emretti ve: ''Çünkü bereketin yemeğin hangi lokmasında olduğunu bilemezsiniz'' buyurdul.

 

[Sahih]

 

 

 

18829 (8)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Biriniz yemek yediği zaman yemek sonrası parmaklarını yalamadan mendille silmesin. Çünkü bereketin yemeğin hangi lokmasında olduğunu bilemez. ''

 

[Sahih]

 

 

 

18830 (9)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Biriniz yemek yediği zaman yemek sonrası parmaklarını yalamadan silmesin. Çünkü bereketin yemeğin hangi lokmasında kendisine verileceğini bilemez.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, et'ime 9/577 (5456) rivayet etti.

 

 

3. İbn Ömer

 

18831- Mücahid bildiriyor: İbn Ömer yemek sonrası parmaklarını yalar ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bereketin, yemeğin hangi lokmasında sana verileceğini bilemezsin'' buyurdu" derdi.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/27): "Ahmed ile Bezzar rivayet ettiler. Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

4. İbn Abbas

 

18832 (1) İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz yemek yediği zaman parmaklarını yalamadan onları silmesin'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5456), Müslim (5342-3), Ebu Davud (3847), İbn Mace (3269) ve Nesai, esSünenu'l-kübra'da (6744) rivayet etmişlerdir.

 

 

 

18833 (2)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz yemek yediği zaman parmaklarını yalamadan onları silmesin'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir b. Abdillah'tan işittiğime göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi iyice sıyırıp temizlemeden yemek tabağını kaldırmasın. Zira bereket yemeğin sonunda olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

18834 (3)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz yemek yediği zaman parmaklarını yalamadan onları mendille silmesin'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

18835 (4)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Biriniz yemek yediği zaman parmaklarını yalamadan onları silmesin'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

5. Ebu Burayra

 

18836 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz yemek yediği zaman bitirince parmaklarını yalasın. Zira bereketin hangi lokmada olacağını bilemez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5356) ve Tirmizi (1801) rivayet ettiler.

 

 

 

18837 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz yemek yediği zaman bitirince parmaklarını yalasın. Zira kişi bereketin hangi lokmada olacağını bilemez'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

 

 

18838 (1)- Mualla b. Raşid el-Huzeli, ninesi Ümmü Asım'dan bildiriyor: Sofrada yemek yerken yanımıza ashabdan ve Huzeyl kabilesinden Nubeyşetu'l-Hayr denilen adam girdi ve şöyle dedi: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize: ''Kişi yediği tabağı en sonunda yalayıp temizlediği zaman o tabak kendisine bağışlanma diler'' buyurdu."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi, et'ime 4/259 (1804), İbn Mace, et'ime 2/891 (3271) ve Danmi, et'ime (2/96) rivayet ettiler.

 

 

 

18839 (2)-Z Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[Zayıf]

 

 

7. Ka'b b. Malik

 

18840 (1) İbn Ka'b b. Malik, babasından bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemek yedikten sonra parmaklarını yaladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2034) ve Müslim (5346-7) rivayet ettiler.

 

 

 

18841 (2)- İbn Ka'b b. Malik, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yemek yedikten sonra parmaklarını yaladığını gördüm."

 

[Sahih]

 

 

 

18842 (3)- İbn Kab b. Malik, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemeği üç parmağıyla yerdi. Yemek sonrası parmaklarını yalamadan da silmezdi."

 

[Sahih]

 

 

 

18843 (4)- Ka'b (b. Malik) bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemeği üç parmağıyla yerdi. Yemeği bitirince de parmaklarını yalardı."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ