MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

106- "iş, Ne Sizin Kuruntunuza, Ne de Ehl-i Kitab'ın Kuruntusuna Göredir"[Nisa 123] Ayeti

 

1. Hz. Ebu Bekr

 

21454 (1) Ebu Bekr b. Ebi Züheyr der ki: Bana bildirildiğine göre Hz. Ebu Bekr Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! ''İş, ne sizin kuruntunuza, ne de kitap ehlinin kuruntusuna göredir. Kim kötü bir iş yaparsa, onunla cezalandırılır'' ayetinden sonra, her yaptığımız işin cezasını göreceksek nasıl kurtuluşa ulaşırız?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah seni bağışlasın ey Eba Bekr! Hastalanmıyor musun? Meşakkat çekmiyar musun? üzülmüyar musun? Zarluklarla karşılaşmıyor musun?'' karşılığını verince, Ebu Bekr: "Evet, karşılaşıyorum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İşte cezalandırılmanız budur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Suyuti, Durru'l-Mensur (2/226) rivayet etti.

 

 

 

21455 (2)- Ebu Bekr b. Ebi Züheyr der ki: Bana bildirildiğine göre Hz. Ebu Bekr, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Bu ayetten sonra nasıl kurtuluşa ulaşırız?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah seni bağışlasın ey Ebu Bekr! Hastalanmıyor musun? üzülmüyor musun? Zorluklarla karşılaşmıyor musun?'' karşılığını verince, Ebu Bekr: "Evet, karşılaşıyorum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, ona karşılıktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

21456 (3)- Bu hadis başka bir kanalla Hz. Ebu Bekr'den "Hz. Ebu Bekr "Ey Allah'ın Resulü! Bu ayetten sonra kurtuluş nasıl mümkün olur?: ''Kim kötü bir iş yaparsa, onunla cezalandırılır''" dedi ibaresiyle nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

21457 (4)- Ebu Bekr b. Ebi Züheyr es-Sekafi der ki: "İş, ne sizin kuruntunuza, ne de kitap ehlinin kuruntusuna göredir. Kim kötü bir iş yaparsa, onunla cezalandırılır" ayeti nazil olunca Hz. Ebu Bekr Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Her yaptığımız kötülüğün cezasını görecek miyiz?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah sana merhamet etsin ey Eba Bekr! Meşakkat çekmiyar musun? üzülmüyor musun? Zorluklarla karşılaşmıyor musun? İşte bu şekilde cezalandırılıyorsunuz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

21458 (5)- Hz. Ebu Bekr'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kötülük işleyen onun cezasını dünyadayken görür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3039) rivayet etti.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

21459- Ebu Hureyre der ki: "Kim kötü bir iş yaparsa, onunla cezalandırılır" ayet i nazil olunca Müslümanlara ağır geldi ve hayli üzüldüler. Bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e arz ettiklerinde: ''Siz orta yolda gidin ve doğruya yönelin. Müslümanların başına gelen her şey, onun günahları için bir kefarettir. Hatta sendelemesi ve ona batan bir diken bile günahları için bir kefarettir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/282), Tirmizi (4/94), Taberi, Tefsir (5/188) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11057) rivayet ettiler.

 

 

3. Hz. Aişe

 

21460- Hz . .Aişe bildiriyor: Bir adam: "Kim kötü bir iş yaparsa, onunla cezalandırılır" ayetini okudu"\Te: "Yaptığımız her kötülüğün karşılığını mı göreceğiz? O zaman helak olduk demektir" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan haberdar olunca: ''Evet. Müminler yaptıklarının karşılığmı dünyadaykenl bedeninde kendisine eziyet veren şeylerle çekerler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (2923) rivayet etti. Heysemi (10957) der ki: "Bunu ise Ahmed b.

Hanbel ve Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ikisinin de ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

SONRAKİ