MÜSNED-İ HANBEL

İTİDAL

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Kişinin Sadece Ameliyle Cennete Girememesi

 

1. Hz. Aişe

 

22121- Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımı Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aşırıya kaçmadan orta yolu tutun, gücünüzün yettiğini yapın ve ümitvar olun. Bilin ki hiç kimse ameliyle cennete giremeyecektir'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca da: ''Allah rahmetiyle beni korumadıkça ben de'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''Bilin ki Allah'ın en sevdiği ameller, az da olsa devamlı olan amellerdir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (8/122) ve Müslim (8/141) rivayet ettiler. 24457 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

22122 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse ameliyle kurtulamayacaktır. Ama siz aşırıya kaçmadan orta yolu tutun ve gücünüzün yettiğini yapın'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca da: ''Allah rahmeti ve lütfuyla beni korumadıkça ben de!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Abdurrezzak (20562) ve İbn Hibban (660) rivayet ettiler.

 

 

 

22123 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aşırıya kaçmadan orta yolu tutun ve gücünüzün yettiğini yapın. Bilin ki içinizden hiç kimse ameliyle kurtulamayacaktır" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca da: ''Allah rahmetiyle beni korumadıkça ben de!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22124 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse ameliyle cennete giremeyecektir'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca da: ''Allah rahmeti ve lütfuyla beni korumadıkça ben de! Ama siz aşırıya kaçmadan orta yolu tutun, gücünüzün yettiğini yapın ve ümitvar olun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22125 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aşırıya kaçmadan orta yolu tutun ve gücünüzün yettiğini yapın. Bilin ki içinizden hiç kimse ameliyle kurtulamayacaktır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorduğumuzda: ''Allah rahmeti ve lütfuyla beni korumadıkça ben de!"buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

22126 (5)- Ahmed başka bir kanalla Cabir'den bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[Sahih]

 

 

 

22127 (6)- Ebu Hureyre der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse ameliyle kurtulamayacaktır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca da iki veya üç defa: ''Rabbim bağışlaması ve rahmetiyle beni korumadıkça ben derbuyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/347, 348) rivayet etti.

 

 

 

22128 (7)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse ameliyle cennete giremeyecektir'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca da: ''Allah rahmeti ve lütfuyla beni korumadıkça ben de'' buyurdu ve elini başına koydu.

 

[Sahih]

 

 

 

22129 (8)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse ameliyle cennete giremeyecektir'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca da: 'Allah rahmeti ve lütfuyla beni korumadıkça ben def"buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (5673) ve Müslim (2816) rivayet ettiler.

 

 

 

22130 (9)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse ameliyle cennete giremeyecek, ameli onu cehennemden kurtaramayacaktır" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca da: "Rabbim rahmetiyle beni (şu şekilde) korumadıkça ben de!" buyurdu ve elini açıp kapadı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (8/140) rivayet etti.

 

 

 

22131 (10)- Ebu Hureyre der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse ameliyle kurtulamayacaktır" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca da: "Allah rahmetiyle beni korumadıkça ben def"buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (8/140-1) ve İbn Mace (4201) rivayet ettiler.

 

 

 

22132 (11)- Ebu Hureyre der ki: Ebu'l-Kasım'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Canım elinde olana yemin olsun ki içinizden hiç kimse ameliyle cennete giremeyecektir" buyurduğunu işittim. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca: "Allah rahmeti ve lütfuyla beni korumadıkça ben de!" buyurdu ve elini başına koydu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, rikak (8/122, 123), Müslim, sifatu'l-münafikin 4/2169 (2816) ve İbn Mace, zühd 2/1405 (4201) rivayet ettiler.

 

 

 

22133 (12)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın rahmeti ve lütfu olmadan içinizden hiç kimse ameliyle cennete giremeyecek, ameli onu cehennemden kurtaramayacaktır" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca da: "Rabbim rahmetiyle beni (şu şekilde) korumadıkça ben de!" buyurdu ve elini açıp kapadı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, tıb (7/157), Müslim, sifatu'l-münafikin 4/2170 (2816) ve İbn Mace, zühd 2/1405 (4201) rivayet ettiler.

 

 

 

22134 (13)- Ebu Hureyre bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse ameliyle kurtulamayacaktır" buyurdu. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorunca: ''Allah rahmetiyle beni korumadıkça ben de! Ama siz aşırıya kaçmadan orta yolu tutun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (8/139) rivayet etti. 24453 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

22135 (14)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse ameliyle cennete giremeyecektir'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca: ''Allah rahmetiyle beni korumadıkça ben de'' buyurdu. Behz rivayet ederken bunu söyledikten sonra Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini başına koyduğunu zikreder.

 

[Sahih]

 

 

 

22136 (15)- Ebu Hureyre bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse ameliyle cennete giremeyecektir'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca: ''Allah rahmeti ve lütfuyla beni korumadıkça ben derbuyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

22137 (16)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[Sahih]

 

 

 

22138 (17)- Ebu Hureyre der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İçinizden hiç kimse ameliyle kurtulamayacaktır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca da: "Rabbim rahmeti ve lütfuyla beni korumadıkça ben derbuyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22139 (18)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse ameliyle cennete giremeyecektir'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca da: "Allah rahmeti ve lütfuyla beni (şu şekilde) korumadıkça ben derbuyurdu ve elini başına koydu.

 

[Sahih]

 

 

 

22140 (19)- Ebu Hureyre bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse ameliyle kurtulamayacaktır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca da şöyle buyurdu: ''AlIah rahmetiyle beni korumadıkça ben de! Ama siz aşırıya kaçmadan orta yolu tutun ve gücünüzün yettiğini yapın. Gündüzün ilk ve son vakitlerinde yol alın ve gecenin sonundan da biraz faydalanın. Çünkü itidalli olursanız hedefinize ulaşırsınız. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (6463) rivayet etti.

 

 

 

22141 (20)- Ebu Hureyre bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kım se ameliyle kurtulamayacaktır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca da: ''Allah rahmetiyle beni korumadıkça ben del'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22142 (21)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse ameliyle cennete giremeyecek, ameli onu cehennemden kurtaramayacaktır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca da iki veya üç defa: ''Allah rahmeti ve lütfuyla beni korumadıkça ben del'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22143 (22)- Ebu Hureyre bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse ameliyle kurtulamayacaktır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca da şöyle buyurdu: ''Allah rahmetiyle beni korumadıkça ben del Ama siz aşırıya kaçmadan orta yolu tutun ve gücünüzün yettiğini yapın. Gündüzün ilk ve son vakitlerinde yol alın ve gecenin sonundan da biraz faydalanın. Çünkü itidalli olursanız hedeftOnize ulaşırsınız. ''

 

[Sahih]

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

22144 (1) Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aşırıya kaçmadan orta yolu tutun ve gücünüzün yettiğini yapın. Zira içinizden hiç kimsenin ameli kendisini kurtaramayacaktır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca da: ''Allah rahmetiyle beni korumadıkça ben del'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (7220-1) rivayet etti.

24456 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

22145 (2)- Ebu Hureyre ile Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aşırıya kaçmadan orta yolu tutun ve gücünüzün yettiğini yapın. Zira içinizden hiç kimsenin ameli kendisini kurtaramayacaktır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorduğumuzda: ''Allah rahmetiyle beni korumadıkça ben derbuyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22146 (3)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse ameliyle cennete giremeyecek, ameli onu cehennemden kurtaramayacaktır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca: ''AIlah rahmeti olmazsa ben del'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Başka kanalla Müslim (7223) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ