MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

18- Müslümanların Kusurlarını Örtmeye Yönelik Teşvikler

 

1. Ukbe b. Amir

 

22521 (1) Ukbe b. Amir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müminin ayıbını örten kişi, diri diri gömülen bir kız çocuğunu mezarından çıkartıp diriltmiş gibi olur'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/273 (4891) rivayet etti.

 

 

 

22522 (2)- Ebu Kesir der ki: Ukbe b. Amir'le karşılaştığımda komşularımızdan bazılarının içki içtiğini söyledim. Ukbe: "Onları boşver!" karşılığını verdi. Bir daha aynı konu için yanına geldim ve: "Onlara güvenlik güçlerini çağırayım mı?" diye sordum. Ukbe: "Yazık sana! Bırak onları!" diye çıkıştı ve şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim birinin ayıbını görür de bunu gizli tutarsa diri diri gömülen bir kız çocuğunu mezarından çıkartıp diriltmiş gibi olur'' buyurduğunu işittim."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7241) rivayet ettiler.

 

 

 

22523 (2)- Ata der ki: Ebu Eyyub, Ukbe b. Amir'in yanına gitmek üzere yola düştü. Mesleme b. Malıled'in yanına geldi. Mesleme yanına çıkınca: "Bana Ukbe'nin yerini söyleyin" dedi. Ukbe'nin yanına gelince de: "Bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiklerini söyle. Zira onu işitenlerden senden başka kimse kalmadı" dedi. Ukbe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bir müminin dünyada iken ayıbını örten kişinin Allah kıyamet gününde ayıbını örter'' buyurduğunu işittim" karşılığını verdi. Ebu Eyyub bunu dinledikten sonra bineğinin yanına gidip bindi ve geriye döndü.

 

[Sahih]

 

 

 

22524 (4)- Ukbe b. Amir'in katibi Duhayn der ki: Ukbe'ye: "İçki içen bazı komşularımız var. Onları almaları için güvenlik güçlerini çağıracağım" dediğimde: "Bunu yapma! Bunun yerine onlara öğütte bulun ve uyar" karşılığını verdi. Dediği gibi yaptım, ama yine de içmekten geri durmadılar. Bir daha Ukbe'nin yanına geldim ve: "Onları bundan alıkoymak istedim, ama geri durmadılar. Güvenlik güçlerini çağıracağım" dedim. Ukbe: "Yazık sana! Bunu yapma!" diye çıkıştı ve şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim bir müminin ayıbını gizli tutarsa diri diri gömülen bir kız çocuğunu mezarından çıkartıp diriltmiş gibi olur'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (4892) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7243 rivayet ettiler.

 

 

 

22525 (5)- Ka'b b. Alkame, Ukbe b. Amir'in bir azatlısından bildiriyor: Ukbe b. Amir'e: "İçki içen bazı komşularım var" dediğimde: "Onların bu ayıbını gizli tut" karşılığını verdi. Ona: "Gizlemek yerine güvenlik güçlerine haber vermek istiyorum" dediğimde: "Yazık sana! Onların üzerine gitme!" karşılığını verdi ve şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Birinin ayıbını görüp de bunu gizli tutan kişi, diri diri gömülen bir kız çocuğunu mezarından çıkartıp diriltmiş gibi olur'' buyurduğunu işittim."

 

[Hasen]

 

 

 

22526 (6)- İbn Cüreyc bildiriyor: Ebu Eyyub bineğine bindi ve Ukbe b. Amir'in yanına Mısır'a gitti. Yanına varınca dedi ki: "Sana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den olan ve onu işitenler içinde senden ve benden başka kimse kalmayan bir şeyi soracağım. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem), müminin ayıbını gizli tutma konusunda işittiğin söz nasıldı?" Ukbe şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim dünyada bir müminin ayıbını örterse Allah da kıyamet gününde onun ayıbını örter'' buyurduğunu işittim." Bunun üzerine Ebu Eyyub geri Medine'ye döndü ve iner inmez bu hadisi rivayet etmeye başladı.

 

[Hasen]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

22527- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kul başka bir kulun dünyada bir ayıbını örttüğü zaman Allah da kıyamet gününde onun ayıbını örter'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, birr 4/2002 (2590) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ