MÜSNED-İ HANBEL

ÖVME VE YERME

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Kadınları Yerme

 

1. Usame b. Zeyd

 

24192 (1) Usame b. Zeyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benden sonra erkeklere kadınlardan daha zararlı bir fitne bırakmadım'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, nikah 9/137 (5096), Müslim, zikr 4/2097 (2740), Tirmizi, edeh 5/103 (2780, "hasen sahih"), İbn Mace, fiten 2/1325 (3998) ve Abdurrezzak, ilm 11/305 (20608) rivayet ettiler.

 

 

 

24193 (2)- Usame b. Zeyd der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benden sonra erkeklere kadınlardan daha zararlı bir fitne bırakmadım'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Said el-Hudri

 

24194 (1) Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Dünyal tatlı ve çekicidir. Bakalım nasıl davranacaksınız diye Allah sizi onun üzerinde halife kılmıştır. Dünyadan ve kadınlardan (bunların imtihanından) sakının. Şüphesiz ki İsrailoğullarının ilk sınavı, kadınlardan olmuştur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9269) ve İbn Hibban (3221) rivayet ettiler.

 

 

 

24195 (2)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dünyayı anarak şöyle buyurdu: ''Dünya! tatlı ve çekicidir. Dünyadan ve kadınlardan (bunların imtihanından) sakının'' buyurdu. Sonra İsrail oğullarından üç kadından sözetti. İkisi uzunluğuyla tanınan kadın, birisi de tanınmayan kısa bir kadın idi. Bu kısa kadın tahtadan ayaklar yaptırdı. Bir yüzük yaptırıp içini en güzel misk ile doldurdu. Ona bir kapak yaptı. Bir toplumun ya da bir meclisin yanından geçtiği zaman kapağını açıyor ve kokusu yayılıyordu.

Mustemir (bunu göstermek için diğer) üç parmağını kapatarak: "Onu sol elinin serçe parmağına takmıştı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

24196 (3)- Ebu Said bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İsrail oğullarında kısa boylu bir kadın vardı. Bu kadın tahtadan iki ayak yaptırdı. Bunlarla kısa boylu iki kadın arasında yürürdü. Bir yüzük yaptırıp kaşının içini en güzel misk ile doldurdu. Bir meclisin yanından geçtiği zaman onu oynatır ve kokusu yayılırdı. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, elfaz 4/1765 (2252) ve Nesai, zine 8/190 (5264) rivayet ettiler.

 

 

3. Abdurrahman b. Şibl

 

24197 (1) Abdurrahman b. Şib 1 der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Fasıklar cehennem ahalisidir'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Fasıklar kimlerdir?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadınlardır'' karşılığını verdi. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar bizim annelerimiz, kızkardeşlerimiz ve eşlerimiz değil mi ki?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! Ancak onlara bir şey verildiği zaman şükretmez, musibete maruz kaldıkları zaman da sabretmezler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

18108 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Amr b. el-As

 

24198 (1) Ümare b. Huzeyme der ki: Biz Amr b. el-As ile birlikte hac veya umrede iken şöyle dedi: "Biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bu vadide iken: ''Bakın bakalım bir şey görüyor musunuz?'' buyurdu. Biz: "Kargalar görmekteyiz. Aralarında gagaları ve ayakları kırmızı olan kargalar var" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadınlardan cennete girecek olanları ancak bu kargaların içinde gagaları ve ayakları kırmızı olan kargalar oranı kadardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (294) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9223) rivayet ettiler.

Heysemi (10/399): "Ahmed'in ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

 

24199 (2)- Umare b. Huzeyme b. Sabit anlatıyor: Amr b. el-As ile beraber hacda veya umrede idik. Merri'z-Zahran denilen yere vardığımızda hevdecinin içinde ellerini hevdecinin üstüne koyan bir kadınla karşılaştık. Amr b. el-As vadiye girince biz de onunla girdik. Şöyle anlattı:

Biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bu mekanda idik. Burada büyük bir karga sürüsü gördük. Bu kargaların içinde gagaları ve ayakları kırmızı olan kargalar vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadınlardan Cennete girecek olanlar, ancak bu kargaların içinde gagaları ve ayakları kırmızı olan kargalar oranı kadardır'' buyurdu.

Hasan rivayetinde: "Ellerinde zineti ve yüzükleri olan bir kadınla karşılaştık" ibaresi geçmiştir ve Merru'z-Zahran'ı zikredilmemiştir.

 

[Sahih]

 

Heysemi (7441) der ki: "Hadisi Taberani ve Ahmed rivayet etmiş olup, metin Taberanl'ye aittir. Ahmed'in ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

5. İmran b. Husayn

 

24200 (1) Ebu't-Teyyah der ki: Mutarrifin şöyle anlattığını işittim. Onun iki hanımı vardı. Kendisi bir eşinin yanından diğerinin yanına gelince, eşi sarığını çekerek: "Diğer eşinin yanından geliyorsun değil mi?" dedi. Mutarrif te şu karşılığı verdi: "İmran b. Husayn'ın yanından geliyorum, bize Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet ahalisinin azınlıkta olanları kadınlardır'' buyurduğunu söyledi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, zikr 4/2097 (2738), Taberani, M. el-Kebir 18/128 (263, 264) ve Hakim (2/604, sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

24201 (2)- İmran b. Husayn der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet ahalisinin azınlıkta olanları kadınlardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24202 (3)- İmran b. Husayn der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet ahalisinin azınlıkta olanları kadınlardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ