MÜSNED-İ HANBEL

ÖVME VE YERME

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Bina inşa Etmenin Yerilmesi

 

1. Enes

 

24274 (1) Enes der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Medine yollarında bir yolda giderken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kerpiçten bir kubbeli ev görünce: ''Bu kimindir?'' diye sordu. Kendisine: "Bu filan kişinindir" dediğimde: ''Bilmiş olun ki kıyamet gününde her bina, sahibi için yıkımdır. Ancak mescid binası -veya- mescide yapılan harcama bunun dışındadır'' buyurdu. -Buradaki şüphe Esved'e aittir.- Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha oradan geçip o kubbeyi göremeyince: ''Bu kubbeye ne oldu?'' diye sordu. Kendisine: "Senin dediğin sahibine ulaşınca onu yıktı" dedim. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah ona merhamet etsin '' dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace, zühd 2/1393 (4161) rivayet etti.

 

 

2. Abdullah b. Amr b. el-As

 

24275 (1) Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Biz kulübemizi tamir ederken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımızdan geçti ve: ''Bu da nedir?'' dedi. Biz: "Yıkılmak üzere idi, onu tamir etmekteyiz" dediğimizde: ''Sanırım ecel ondan daha acelecidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/529, 530 (5235, 5236), Tirmizi (2335), İbn Hibban (2996-7) ve İbn Mace (2/280) rivayet ettiler.

 

 

3. ümmü Müslim el-Eşca'i

 

24276 (1) ümmü Müslim el-Eşca'i bildiriyor: Ben çadır içinde iken Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma geldi ve: ''Eğer içinde ölmüş bir hayvan olmasa ne güzel şeydir bu'' dedi. Bunun üzerine ben onu (elimle) aramaya başladım.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (1097) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve Taberani rivayet etmiştir.

Ancak metinde "deri çadır" ifadesi geçmiş ve yine ümmü Müslim "Onu araştırmaya başladım" yerine, "onu yanp parçalamaya başladım" demiştir. Senedinde ismi zikredilmeyen biri vardır."

 

 

SONRAKİ