MÜSNED-İ HANBEL

ÖVME VE YERME

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

11- Lanetlemenin Yasaklanması

 

1. Semure b. Cundub

 

24290 (1) Semure b. Cundub der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın laneti, gazabı ve cehennem ateşiyle birbirinizi lanetlemeyin" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/27 (4906) ve Tirmizi, birr 4/350 (1976, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

2. Cermuz el-Huceymi

 

24291 (1) Cermüz el-Huceymi der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Bana tavsiyede bulun" dediğimde: ''Sana lanetleyici olmamanı tavsiye ederim'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 4/350 (1977, "hasen garib"), Hakim (1112, "sahih"), İbn Hibban, Mevarid 42 (48) ve Buhari, edeb 117 (313) rivayet ettiler. Heysemi (8/71, "zayıf'): "Taberani, Ubeydullah b. Hevze kanalıyla aralarında başka biri olmaksızın rivayet etti. Ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

3. Ebu'd-Derda

 

24292 (1) Zeyd b. Eslem der ki: Abdulmelik b. Mervan, ümmü'dDerda'yı çağırır ve ümmü'd-Derda onun hanımlarının yanında gecelerdi. Abdulmelik te kendisine Nebi'den (işitmiş olduğu) bazı şeyler sordururdu. Abdulmelik bir gece kalktı ve hizmetçisini çağırdı. Hizmetçi gecikince, Abdulmelik ona lanet etti. Bunun üzerine ümmü'd-Derda şöyle dedi: "Lanet etme. Ebu'd-Derda'nın bildirdiğine göre kendisi Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Lanet edenler, kıyamet günü ne şahit ne de şefatçi olamazlar'' buyurduğunu işitmiştir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, birr 4/2004 (2595), Ebu Davud 4/277 (4907), Abd b. Humeyd 99 (203), Beyhaki (10/193) ve Hakim (1/48 "sahih") rivayet ettiler.

 

 

4. İbn Mes'ud

 

24293 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Mümin kimse, lanetleyenı insanları ayıplayanı çirkin söz söyleyen ve utarmaz kimse değildir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3/138) rivayet etti.

 

 

 

24294 (2)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Mümin kimse, insanları ayıplayanı lanetleyenı çirkin söz söyleyen ve hayasız kimse değildir.''

İbn Sabık'ın bir rivayetinde ise '' (Mümin kimse) insanları ayıplayan ve lanetleyen kimse değildir'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

5. İbn Mes'ud

 

24295 (1) İbn Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bir kimseye lanet yönlendirildiği zaman lanet o kimseye yönelir. Eğer ona gidecek bir yol bulursa (yani o kimse laneti hak etmişse ona gider ve) artık onda kalır. Aksi taktirde Rabbine döner ve: ''Ey Rabbim! Filan kimse beni filan kimseye yöneltti. Fakat ben ona gidecek bir yol (sebep) bulamadım. Ne yapmamı emredersin?'' der. Bunun üzerine Rabbi: ''Geldiğin yere geri dön'' buyurur. ''

 

[Zayıf]

 

 

 

24296 (2)- Ayzar b. Cervel el-Hadrami, kabilesinden olan ve Ebu Umeyr diye adlandırılan bir adamdan bildiriyor: Kendisi Abdullah b. Mes'ud'un arkadaşıydı. Abdullah b. Mes'ud bu kişiyi ailesinin yanında ziyaret etti ve onu evinde bulamadı. Bunun üzerine eşinden izin isteyerek selam verip içecek bir şey istedi. Ebu Umeyr'in eşi bir cariyeyi komşularından içecek getirmesi için gönderdi. Cariye gecikince kadın cariyeye lanet etti. Abdullah dışarı çıkınca Ebu Umeyr geldi ve: "Ey Ebu Abdurrahman! Senin gibi bir kimse kıskanılmaz. Kardeşinin ailesine selam verip otursaydın ve içecek bir şeyalsaydın" dedi. Bunun üzerine Abdullah şu karşılığı verdi: "(Öyle yapıp) oturdum ve ailen cariyeyi (komşulardan bana içecek getirmesi için) gönderdi. O da gecikti. Ya komşuların yanında içecek yoktu, ya da vermek istemediler. Böylece cariye gecikince de eşin ona lanet etti. Oysa ben Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Bir kimseye lanet yönlendirildiği zaman lanet o kimseye yönelir. Eğer ona gidecek bir yol bulursa (yani o kimse laneti hak etmişse) ona gider. Aksi taktirde Rabbine döner ve: ''Ey Rabbim! Filan kimseye yöneltildim. Fakat ben ona gidecek bir yol (sebep) bulamadım'' der. Bunun üzerine Rabbi: ''Geldiğin yere geri dön'' buyurur.'' Ben de cariyenin mazur olmasından, lanetin geri dönmesinden ve bunun benim sebebimle olmasından korktum."

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (8/74) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ebu Umeyr tanımadığım bir kimsedir. Diğer ravileri ise güvenilir kişilerdir."

 

 

6. Ebu Hureyre

 

24297 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Sıddik bir kimseye lanetçi olmak yakışmaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (317) ve Müslim (6700-1) rivayet ettiler.

 

 

 

24298 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sıddik bir kimseye lanetçi olmak yakışmaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

7. Sabit b. ed-Dahhak

 

24299 (1) Sabit b. ed-Dahhak bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Mümini lanetlemek, onu öldürmek gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6105) ve Müslim (110) rivayet ettiler.

16820 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

24300 (2)- Sabit b. ed-Dahhak'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kim kendisini bir şeyle öldürüp (intihar ederse) kıyamet günü o şeyle kendisine azab edilir. Kim bir müslümanın veya müminin Kafir olduğuna şahitlik ederse onu öldürmüş gibidir. Bu kişiye lanet eden de onu öldürmüş gibidir. Kim, bile bile, yalan yere İslamıdan başka bir din ile yemin ederse, bu kimse dediği gibidir. ''

 

[Sahih]

 

 

8. Usame b. Zeyd

 

24301 (1) Leys'in azatlısı Süleym bildiriyor: Mervan b. el-Hakem, namaz kılan Usame b. Zeyd'e rastladı ve onunla konuştu. -Her ikisiyle görüşen Ma'şer'in dediğine göre:- Usame ona: "Ey Mervan! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah kaba ve müstehcen konuşan kişileri sevmez'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (5694) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ