MÜSNED-İ HANBEL

TÖVBE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

8- Uhrevi Kurtuluş için Ameline Güvenmemek

 

1. Ebu Hureyre

 

24453 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''İçinizden hiç kimse, ameli sayesinde kurtulamayacaktır'' buyurdu. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorunca: ''Allah, rahmetiyle beni korumadıkça ben de! Ama siz aşırıya kaçmadan orta yolu tutun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (8/139) rivayet etti.

22134 (13)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

24454 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İçinizden hiç kimse, ameli sayesinde kurtulamayacaktır'' buyurdu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorunca: ''Allah rahmetiyle beni korumadıkça ben de! Ama siz gücünüzün yettiğini yapın ve aşırıya kaçmadan orta yolu tutun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (8/140) rivayet etti.

 

 

2. Ebu Said el-Hudri

 

24455 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hiç kimse kendi ameli ile cennete giremez. Ancak Allah'ın rahmeti ile girebilir'' buyurdu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorunca, eli ile başını işaret ederek: ''Allah rahmetiyle beni korumadıkça ben derbuyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (892) rivayet etti.

 

 

3. Cabir

 

24456 (1) Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aşırıya kaçmadan orta yolu tutun ve gücünüzün yettiğini yapın. Zira içinizden hiç kimsenin ameli kendisini kurtaramayacaktır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca da: ''Allah rahmetiyle beni korumadıkça ben de'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2817) rivayet etti.

22144 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

4.•Hz. Aişe

 

24457 (1) Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımı Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aşırıya kaçmadan orta yolu tutun, gücünüzün yettıgıni yapın ve ümitvar olun. Bilin ki hiç kimse ameli sayesinde cennete giremeyecektir'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sen de mi?" diye sorulunca da: ''Allah rahmetiyle beni korumadıkça ben de! Bilin ki Allah'ın en sevdiği ameller, az da olsa devamlı yapılan amellerdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (8/122) ve Müslim (8/141) rivayet ettiler.

22121 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ