MÜSNED-İ HANBEL

MAHLUKAT’IN YARATILMASI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Meleklerin Yaradılışı

 

1. Hz. Aişe

 

24520 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Melekler nurdan, cinler ise yalın bir ateşten yaratıldılar. Adem ise size vasfedildiği gibi yaratıldı."  [Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, zühd 4/2294 (2996) ve Abd b. Humeyd 340 (1379) rivayet ettiler.

 

 

 

24521 (2)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Melekler nurdan, cinler ise yalın bir ateşten yaratıldılar. Adem ise size vasfedildiği gibi yaratıldı."

 

 

2. Ebu Zer

 

24522 (1) Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ben sizin görmediklerinizi görür, duymadıklarınızı duyarım. Gökyüzü çatırdadı ki çatırdamakla da haklı. Zira gökyüzünde secde eden bir meleğin bulunmadığı dört parmaklık bile boş yer yoktur. Şayet benim bildiklerimi bilseydiniz az güler çok ağlardınız. Yataklarınızda kadınlarınızdan zevk almazı kendinizi dağlara vurur, Allah'a yalvarıp yakarırdınız.'' Bunu duyduktan sonra vallahi dalları budanan bir ağaç olmayı diledim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, zühd 4/556 (2312, "hasen garib"), İbn Mace 2/1402 (4190) ve Hakim (2/510, "sahih") rivayet ettiler. 45 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Cabir

 

24523 (1) Cabir bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

''Bana Nebiler arzolundu. Baktım ki Musa yiğit bir kişi. Sanki Şenue kabilesi erkeklerinden biriydi. Meryem oğlu İsa'yı da gördüm. Gördüklerim içinde ona en çok benzeyen kişi Urve b. Mesıud'dur. İbrahim'i de gördüm. Gördüklerim içinde ona en çok benzeyen kişi arkadaşınızdır (yani benim). Cibril'i de gördüm. Gördüklerim içinde ona en çok benzeyenı Dıhye'dir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (342) ve Tirmizi (3649) rivayet ettiler.

 

 

4. İbn Mes'ud

 

24524 (1) Zir b. Hubeyş bildiriyor: İbn Mes'ud: "And olsun ki o, Cibril'i sınırın sonunda başka bir inişinde de görmüştür" ayetini açıklarken şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cibril'i gördüm. Onun altı yüz kanadı vardı. Tüylerinden rengarenk inci ve yakutlar dökülmekteydi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3232, 4856, 4857), Müslim (351-3) ve Tirmizi (3277) rivayet ettiler.

 

 

 

24525 (2)- İbn Mes'üd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cibril bana yeşil bir giysi ile ve üzerinde inciler asılı bir şekilde geldi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu'ş-ŞeyhAzame'de (351) rivayet etti.

 

 

5. Ebu Said el-Budri

 

24526 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: (Bir gün) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Sahib-i Sur'u (İsrafil'i) andı ve: ''Sağında Cibrllı solunda da Mikail bulunmaktadır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hunif 4/37 (3999) ve Hakim (2/264) rivayet ettiler.

 

 

6. Enes b. Malik

 

24527 (1) Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Cibril'e:

''Ben neden Mikaitin güldüğünü hiç görmüyorum?'' diye sorunca, Cibril: "Mikail cehennem yaratıldığı zamandan beri hiç gülmedi" karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (18568) der ki: "Ahmed, İsmail b. Ayyaş'ın Medinelilerden yapmış olduğu rivayetten nakletti. O da zayıftır. Diğer ravileri güvenilirdir."

 

 

7. ümmü Seleme

 

24528 (1) Ümmü Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Bize meclisi hazırla. Çünkü yeryüzüne öyle bir melek inecek ki daha önce kendisine asla inmemiştir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (13594) der ki: "Ahmed rivayet etmiştir. Senedinde adını vermediği bir tabİl vardır. Kalan ravileri güvenilir ravilerdir."

 

 

8. İbn Mes'ud

 

24529 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resululiah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden hiç kimse yoktur ki yanına cinlerden bir arkadaş ve meleklerden bir arkadaş verilmesin'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Sana da mı?" diye sorunca: ''Evet bana da. Ancak Allah ona karşı bana yardımcı oldu. O bana haktan başka bir şey emretmez'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/346) rivayet etti.

 

 

 

24530 (2)- İbn Mes'üd bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden hiç kimse yoktur ki yanına meleklerden bir arkadaş ve cinlerden bir arkadaş verilmesin'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Sana da mı?" diye sorunca: ''Evet bana da. Ancak Allah ona karşı bana yardım etti ve o Müslüman oldu. O bana hayırdan başka bir şey emretmez'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

24531 (3)- İbn Mes'üd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden hiç kimse yoktur ki yanına cinlerden bir arkadaş ve meleklerden bir arkadaş verilmesin'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Sana damı?" diye sorunca: ''Evet bana da. Ancak Allah ona karşı bana yardım etti ve o ıMüslüman oldu. O; bana hayırdan başka bir şey emretmez'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

24532 (4)- Abdullah (b. Mes'üd) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden hiç kimse yoktur ki yanına cinlerden bir arkadaş verilmesin'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Sana da mı?" diye sorunca: ''Evet bana da. Ancak Allah ona karşı bana yardım etti ve o, Müslüman oldu. O; bana hayırdan başka bir şey emretmez" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ