ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

BAKARA

118

 

وَقَالَ الَّذِينَ لاَ يَعْلَمُونَ لَوْلاَ يُكَلِّمُنَا اللّهُ أَوْ تَأْتِينَا آيَةٌ كَذَلِكَ قَالَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِم مِّثْلَ قَوْلِهِمْ تَشَابَهَتْ قُلُوبُهُمْ قَدْ بَيَّنَّا الآيَاتِ لِقَوْمٍ يُوقِنُونَ

 

118. Bilmeyenler: "Allah bizimle konuşmalı yahut bize bir ayet gelmeli değil miydi?" dediler. Onlardan öncekiler de tıpkı onlar gibi böyle söylemişlerdi. Kalpleri birbirine benzemiş. Biz yakin sahibi olanlara ayetleri apaçık bildirmişizdir.

 

"Bilmeyenler". İbn Abbas'a göre, Yahudiler, Mücahid'e göre hıristiyanlardır. Taberi de bunu tercih etmiştir. Çünkü ayet-i kerimede öncelikle sözü edilenler bunlardır. (Yahudi ve hıristiyanlardır). er-Rabi', es-Süddi ve Katade ise: Arap müşrikleridir, demişlerdir.

" ... meli değil miydi (lev-L'i)" edatı teşvik içindir. Nitekim el-Eşheb b. Rumeyle de şöyle demektedir: "Yaşlı develeri kesmeyi öğünülecek en üstün işlerinizden sayıyorsunuz ey iri yarı fakat, bayağı fakir, ve ahmak olanların oğulları! Siz miğfer giyinmiş kahramanlarla (öğünmeli) değil miydiniz?"

 

Buradaki "lev-Ia" başkası varolduğu için birşeyin imkansız olduğunu ifade eden "lev-la" türünden değildir. Dil bilginlerince ikisi arasındaki fark şudur: Teşvik anlamına gelen ile birlikte açık yada mukadder bir fiilden başkası gelmez. Olmayacağını ifade eden ile birlikte hemen ardında mübteda gelir ve çoğunlukla da haberi hazfedilir.

 

Bu ifadelerinin anlamı şudur: Allah, Muhammed (s.a.v.)'ın peygamber olduğuna dair bizimle konuşmalı değil mi? Biz de böylelikle onun peygamber olduğunu bilelim, ona inanalım. Ya da o bize peygamber oluşuna bir alamet teşkil edecek bir ayet getirmeli değil mi? Ayet ise delalet ve alamet olup buna dair açıklamalar bundan önce verilmiş bulunmaktadır.

 

"Onlardan öncekiler" buyruğu ile kastedilenler, "bilmeyenler"den kastın Arap kafirleri olduğunu söyleyenlerin görüşüne göre yahudiler ve hıristiyanlardır. Buna karşılık "bilmeyenler"den kasıt yahudiler ve hristiyanlardır diyenlerin görüşüne göre ise, "onlardan öncekiler" den kasıt, daha önceki ümmetlerdir. "Bilmeyenler"den kastın hıristiyanlar olduğunu söyleyenlere göre ise "onlardan öncekiler" ile kastedilenler yahudilerdir.

 

"Kalpleri birbirine benzemiş" yani işi yokuşa sürmek, mücize gösterilme teklifi ve imanı terketme hususunda birbirlerine benzedikleri şeklinde açıklanmıştır. el-Ferra der ki: Küfür üzerine ittifak etmeleri açısından "kalpleri birbirine benzemiş" demektir.

 

"Biz yakin sahibi olanlara ayetleri apaçık göndermişizdir." buyruğunda yer alan "yakin"e dair açıklamalar daha önceden (el-Bakara, 4. ayette) geçmiş bulunmaktadır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Bakara 119

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR