ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

BAKARA

169

 

إِنَّمَا يَأْمُرُكُمْ بِالسُّوءِ وَالْفَحْشَاء وَأَن تَقُولُواْ عَلَى اللّهِ مَا لاَ تَعْلَمُونَ

 

169. O size ancak kötülüğü, hayasızlığı ve Allah'a karşı bilmediğiniz şeyleri söylemenizi emreder.

 

"O size ancak kötülüğü ve hayasızlığı ... emreder." Kötülüğe (es-sü') bu adın veriliş sebebi kötü akıbetleri dolayısıyla bu işi işleyenin üzülmesine, kötülük görmesine sebep teşkil ettiğinden dolayıdır. üzüntü ve keder anlamına da gelir. Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Onlar onun yakın olduğunu görünce o kafirlerin yüzü kötüleşiverir. (es-Sü' ile aynı kökten)" (el-Mülk, 27) Şair de şöyle der: "Şu zaman üzmüş ise de beni Zamanın beni sevindirdiği uzun vakitler de olmuştur Her ikisi de benim için farketmez Birisi için şükür, öteki için sabır sözkonusudur."

 

Kötülük (el-fahşa) ise aslında çirkin görünüş demektir. Nitekim şair şöyle demektedir:

 

"Ve beyaz ceylanın boynu gibi bir boyun; fakat görünüşü hiç de çirkin olmayan." Daha sonra bu kelime çirkin manalar hakkında da kullanılır olmuştur. Birşeyin güzel veya çirkin olduğunu tesbit eden şeriattir. Şeriatin yasakladığı herşey fahşadan (çirkinliklerden) sayılır. Mukatil der ki: Kur'an-ı Kerim'de sözü geçen bütün "el-fehşa" tabirlerinden kasıt zinadır. Yüce Allah'ın şu buyruğu müstesna: "Şeytan sizi fakir olacaksınız diye korkutur ve size fahşayı emreder." (el-Bakara, 268) Burada ise fahşadan kasıt zekatın engellenmesidir.

 

Derim ki: İşte buna göre: es-Su' haddi gerektirmeyen kötülükler, el-fahşa ise haddi gerektiren kötülük ve hayasızlıklar demektir, denilmiştir. Bu şekildeki açıklama İbn Abbas ve başkalarından da nakledilmiştir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

"Ve Allah'a karşı bilmediğiniz şeyleri söylemenizi emreder." Taberi der ki: Yüce Allah burada onların haram kıldıkları bahıre, saibe ve buna benzer şeriat (yasa) yaptıkları, haram kıldıkları şeyleri kast etmektedir.

 

Buradaki "söylemenizi" anlamındaki buyruk, "kötülüğü ve hayasızlığı" anlamında buyruğa atıf ile cer mahallindedir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Bakara 170

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR