ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

BAKARA

193

 

وَقَاتِلُوهُمْ حَتَّى لاَ تَكُونَ فِتْنَةٌ وَيَكُونَ

الدِّينُ لِلّهِ فَإِنِ انتَهَواْ فَلاَ عُدْوَانَ إِلاَّ عَلَى الظَّالِمِينَ

 

193. Fitne kalmayıncaya ve din yalnız Allah'ın oluncaya kadar onlarla savaşın. Eğer vazgeçerlerse artık zalimlerden başkasına düşmanlık yoktur.

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı iki başlık halinde sunacağız:

 

1- Kafirlerle Savaş Emri:

2- Eğer Küfürden Vazgeçerlerse:

 

1- Kafirlerle Savaş Emri:

 

 

Yüce Allah'ın: " .. onlarla savaşın" buyruğu bunu neshedici buyruk olaraK görenlerin görüşüne göre; her yerde her müşrike karşı savaşmak emrini vermektedir. Bu ayetin neshedici olmadığını kabul edenlere göre ise mana Yüce Allah'ın, haklarında: "Sizinle savaşanlarla ... savaşın" diye buyurduğu kimselerle savaşınız, demektir. Ancak birinci görüş daha üstün bir görüştür. Bu da kafirlerin savaşa başlamaları şartına bağlı olmaksızın mutlak olarak savaşma emridir. Bunun delili ise Yüce Allah'ın: "Ve din yalnız Allah'ın oluncaya kadar" buyruğudur.

 

Ayrıca Peygamber (s.a.v.) da şöyle buyurmuştur: "Ben insanlarla la ilahe illallah deyinceye kadar savaşmakla emrolundum."

 

İşte bu ayet-i kerime ve hadis-i şerif savaşmanın sebebinin küfür olduğunu ortaya koymaktadır. Çünkü Yüce Allah bu ayet-i kerimede "fitne kalmayıncaya" diye buyurmaktadır. Burada fitne, küfür demektir. Buna göre savaşın nihai hedefi küfrün olmaması diye gösterilmiştir. Bu da açıkça anlaşılan bir husustur.

 

İbn Abbas, Katade, er-Rabi', es-Süddi ve başkaları şöyle demektedir: Bu ayet-i kerimede fitne şirk ve ona bağlı olarak mü'minlere (müşriklerin) verdikleri eziyettir. Fitne aslında denemek ve sınamak demektir. Kaliteli olup olmadığının açıkça anlaşılması için gümüşün ateşe sokulmasını ifade etmek üzere kullanılır. Yüce Allah'ın izniyle bunun ifade edebildiği anlamlara dair açıklamalar ileride gelecektir.

 

2- Eğer Küfürden Vazgeçerlerse:

 

"Eğer" ya bir önceki ayet-i kerimede geçtiği üzere İslam'a girmekle veya ileride Tevbe Suresi'nde açıklanacağı üzere (9/29. ayette) Kitap ehli hakkında cizye ödemek suretiyle "vazgeçerlerse, artık zalimlerden başkasına düşmanlık yoktur." Belirtilen şekillerde vazgeçmedikleri takdirde onlarla savaşılır. İşte sözü geçen zalimler bunlardır ve bunlardan başkasına da düşmanlık yapılmaz.

 

Zalimlere yapılanlara "düşmanlık" denilmesinin sebebi, onların düşmanlıklarının cezası olması bakımındandır. Çünkü zulüm düşmanlığı da ihtiva eder. O bakımdan düşmanlığın cezası burada düşmanlık diye adlandırılmıştır. Yüce Allah'ın şu buyruğunda olduğu gibi: "Bir kötülüğün cezası bir kötülüktür." (Şura, 40)

 

Zalimler ise konu ile ilgili iki te'vil'den birisine göre fiilen savaşa başlayanlardır, ikinci te'vile göre ise küfür üzre kalmaya ve fitneyi sürdürmeye devam eden kimselerdir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Bakara 194

 

BENZERİ:

Enfal 39-40

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR