ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

TEVBE

57

 

لَوْ يَجِدُونَ مَلْجَأً أَوْ مَغَارَاتٍ أَوْ مُدَّخَلاً لَّوَلَّوْاْ إِلَيْهِ وَهُمْ يَجْمَحُونَ

 

57. Eğer sığınacak bir yer yahut mağaralar veya sokulacak bir delik bulsalardı, serkeş bir at gibi süratle o tarafa yönelirlerdi.

 

"Eğer sığınacak bir yer ... bulsalardı" buyruğunda vakıf böylece (yani tenvinli olan hemze elif gibi okunarak) yapılır. Yazıda birisi hemze diğeri ise tenvinden bedel olarak iki elif ile yazılır. "Bir cüzü gördüm" ifadesi de böyledir.

 

"Sığınacak bir yer" Katade ve başkalarından nakledildiğine göre kale diye açıklanmıştır. İbn Abbas, korunulacak ve himaye olunacak yer: (...) diye açıklamıştır ki, bunlar aynı şeylerdir. "Ona sığındım" demektir. Mastarı ise, (...) şeklinde gelir. (...) da aynı şekilde ona sığındım, anlamındadır.' Yine (...) kelimeleri de; sığınak ve sığınılan yer, demektir. (...) ise, ikrah, zorlamak, mecbur etmek manalarına gelir. ''Onu o şeye mecbur ettim," anlamına gelir.

 

"İşimi Allah'a havale ettim," anlamındadır. Amr b. Lece et- Temimı (doğrusu baskıya hazırlıyanın da ifade ettiği gibi et- Teymı'dir) ise şair birisidir. Bu açıklamaları el-Cevherı'den aktardık.

 

"Yahut mağaralar" kelimesi, "mağara" kelimesinin çoğulu olup, bu da, (...): Çok yağmur ihsan etti, eder; fiilinden türemektedir. el-Ahfeş, bunun; (...) kipi ile (aynı anlama gelir) gelmiş olması da mümkündür, demektedir. Şairin şu mısraında oludğu gibi: "Akşamı ettiğimiz vakit de sabahladığımız vakit de Allah'a hamd olsun."

 

İbn Abbas der ki: Mağaralardan kasıt, içe doğru büyük oyuklar ve sirdaplardır ki, bunlar içlerinde gizlenilip saklanılan yerlerdir. "Su yerin dibine çekildi, pınar yerin dibine çekildi," fiilleri de buradan gelmektedir.

 

"Veya sokulacak bir delik" kelimesi, "Girmek"ten "müfteal" vezninde kullanılan bir kelimedir. İçine girmek suretiyle gizlenilip saklanılan yer demektir. Bunu (aynı manada olmakla birlikte) tekrarlaması, lafzın farklılığından ötürüdür. en-Nehhas der ki: Bu kelimenin aslı; (...) şeklindedir, "te" harfi "dal" harfine dönüşmüştür. Çünkü "dal" cehri bir harf, "te" ise mehmustur ve her ikisinin de mahreci birdir.

 

Bir görüşe göre de bir kelimenin aslı; (...) şeklinde (...) veznindedir. Nitekim Ubey'in kıraatinde; (...) şeklindedir ki, bunun manası; ardı arkasına girmek demektir. Yani kendileri ile birlikte girecek bir topluluk bulsalardı... anlamına gelir. el-Mehdevı der ki: Bu şekilde kelime, (...): Girişi zorla yapma pahasına da olsa gerçekleştirmek anlamını ifade eder. Yine Ubey'den bu kelimeyi; (...) şeklinde (...)'den gelen bir ism-i mekan olarak okuduğu da rivayet edilmiştir ki, bu şaz bir rivayettir. Çünkü bu kelimenin sülasisi Sibeveyh ve onun görüşünü benimseyenlere göre müteaddi değildir. el-Hasen, İbn Ebi İshak ve İbn Muhaysin ise bu kelimeyi, (...) şeklinde "mim" harfini üstün, "dal" harfini de sakin olarak okumuşlardır. ez-Zeccac der ki: Bu kelime "mim" harfi ötreli, "dal" harfi de sakin olmak üzere; (...) şeklinde de okunur. İbn Muhaysın'ın kıraati; (...): Girdi, girer fiilinden, diğerinin kıraati ise; (...): Girdirdi, girdirir fiilinden ism-i mef'ul yapılmıştır. (Mimli) mastarı mekan ve zaman isimleri de aynı şekilde gelir. Nitekim Sibeveyh şöyle bir mısra nakletmektedir: "İbn Hemmam'ın Has'amlılar üzerine baskını gibi."

 

Katade, İsa ve el-A'meş'ten "dal ve hı" harflerini şeddeli; (...) şeklinde okudukları da rivayet edilmiştir. Cumhur "dal" harfini şeddeli olarak okumuştur. Yani, içine kendilerini sokacakları bir yer bulsalardı, demektir. İşte bu kelime ile ilgili altı farklı kıraat.

 

" ... Serkeş bir at gibi" yani, sür'atle ve hiçbir kimse onları geri çeviremeyecek bir surette "o'tarafa yönelirlerdi" oraya doğru giderlerdi.

 

"Serkeşlik ederek" ifadesi dizginlerin alıkoymaması halinde at hakkında kullanılan; (...) den gelmektedir. Şair der ki: "Binicisini hızla götürür, serkeş bir attır o. Ve o atın hızlıca koşuşu Ateşte yakılan hurma dallarının çıkardığı sese benzer."

 

(Ayet-i kerimenin) anlamı şudur: Eğer onlar, sözü geçen bu şeylerden herhangi birisini bulacak olsalardı, müslümanlardan kaçarak hızlıca oraya arkalarını döner, giderlerdi.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Tevbe 58

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR