ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

TEVBE

111

إِنَّ اللّهَ اشْتَرَى مِنَ الْمُؤْمِنِينَ أَنفُسَهُمْ وَأَمْوَالَهُم بِأَنَّ لَهُمُ الجَنَّةَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللّهِ فَيَقْتُلُونَ وَيُقْتَلُونَ وَعْداً عَلَيْهِ حَقّاً فِي التَّوْرَاةِ وَالإِنجِيلِ

وَالْقُرْآنِ وَمَنْ أَوْفَى بِعَهْدِهِ مِنَ اللّهِ فَاسْتَبْشِرُواْ بِبَيْعِكُمُ الَّذِي بَايَعْتُم بِهِ وَذَلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ

 

111. Şüphesiz Allah, mü'minlerden canlarını ve mallarını -onlara cenneti vermek karşılığında- satın almıştır. Onlar Allah yolunda savaşır, öldürür ve öldürülürler. Tevrat'ta, İncil'de ve Kur'an'da yerine getirmeyi taahhüt ettiği hak bir vaaddır. Allah'tan daha çok ahdini kim yerine getirebilir ki! O halde yapmış olduğunuz bu alış verişe sevinin. En büyük kurtuluş işte budur.

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı sekiz başlık halinde sunacağız:

 

1- Müminlerin Satışları:

2- Efendi ile Köle Arasındaki Ticari Muameleler:

3- insanlar Arasındaki Alış- Veriş ile Allah ve Kulları Arasındaki Alış-Veriş'in Farkı:

4- Yüce Allah'ın, Çocuklardan Satın Aldığı Şeyler:

5- Savaşın Maksadı Nedir:

6- Allah Mücahidlere Bu Sözü Ne Zamandan Beri Bildirmiştir:

7- Allah'dan Daha Çok Sözüne Kim Bağlı Kalabilir?

8- Müjdeler Bu Alışverişi Gerçekleştirenlere:

 

1- Müminlerin Satışları:

 

Yüce Allah'ın: "Şüphesiz Allah mü'minlerden canlarını ve mallarını ... satın almıştır" buyruğunun temsili bir ifade olduğu söylenmiştir. Yüce Allah'ın: "işte onlar hidayet karşılığında sapıklığı satın almış olanlardır "(el-Bakara, 16) buyruğu gibi.

 

Ayet-i kerime büyük Akabe Bey'ati diye de bilinen İkinci Akabe Bey'ati hakkında inmiştir. Ensar'dan bu bey'ate katılan erkeklerin sayısının 70 dolaylarında olduğu bey'at budur. Aralarında yaşça en küçükleri Ukbe b. Amr idi. Bunlar, Rasülullah (s.a.v.)'ın yanında Akabe denilen yerde bir araya gelmişlerdi. Abdullah b. Revaha'nın, Peygamber (s.a.v.)'e: Rabbin için de kendin için de dilediğin şartı koş, demesi üzerine Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştu: "Rabbim için, O'na ibadet etmenizi, O'na hiçbir şeyi ortak koşmamanızı şart koşuyorum. Kendim için de beni, kendinizi ve mallarınızı neye karşı ve nasıl koruyor iseniz öylece korumanızı şart koşuyorum." Bunun üzerine bey'ate katılanlar: Bunu yerine getirecek olursak bize ne var? diye sordular, Hz. Peygamber: "Cennet" diye buyurunca, böyle bir alış veriş karlıdır. Biz ne bu alış verişten döneriz, ne de dönme teklifini kabul ederiz, demeleri üzerine: "Şüphesiz Allah mü'minlerden canlarını ve mallarını -onlara cenneti vermek karşılığında- satın almıştır" ayeti nazil oldu. Diğer taraftan bu ayet-i kerime onlardan sonra kıyamet gününe kadar Muhammed (s.a.v.)'in ümmetinden Allah yolunda cihad eden her bir mücahid hakkında da umumidir.

 

2- Efendi ile Köle Arasındaki Ticari Muameleler:

 

Bu ayet-i kerime efendinin kölesi ile ticari muameleye girmesinin caiz olduğuna delildir. Her ne kadar her şeyefendinin ise de, efendi eğer kölesine bazı şeyleri mülk olarak verecek olursa, ona mülk olarak verdiği o şeylerde onunla böyle bir muameleye girmiş olur.

 

Diğer taraftan efendi ile köle arasında, efendi ile başkası arasında caiz olmayan birçok işlemler de caiz olur. Çünkü, kölenin sahip olduğu mal da efendisine aittir ve o bu malı köleden geri çekip alabilir.

 

3- insanlar Arasındaki Alış- Veriş ile Allah ve Kulları Arasındaki Alış-Veriş'in Farkı:

 

İnsanlar arasındaki alış-verişin esas şekli, kendi ellerinden çıkardıkları şeye karşılık ya kendileri için daha faydalı olan şeyleri yahut fayda itibariyle ellerinden çıkardıkları şeye denk olan şeyleri almaktır. Yüce Allah ise, kullarından canlarını ve mallarını kendi itaati uğrunda feda etmelerini, rızası yolunda bunları tüketmelerini istemek ve karşılığında da bunu yerine getirdikleri takdirde onlara cenneti vermek suretiyle satın almıştır. Bu ise, kullar tarafından verilenlerle kıyas edilemeyecek, boy ölçüşemeyecek kadar büyük bir bedeldir. Şanı Yüce Allah bu buyruğu onların alış-veriş işlemlerinde örflerinden bildikleri bir mecazi uslüpla dile getirmektedir. Kula düşen canını ve malını teslim etmektir. Buna karşılık Allah da onlara mükafat verecek, nimetlere nail kılacaktır. İşte Yüce Allah buna "satın alma" adını vermiştir. elHasen rivayetle dedi ki: Rasülullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Şüphesiz ki, her iyiliğin üstünde bir başka iyilik vardır. Ta ki, kul kanını feda edinceye kadar. Artık bunu da yaptı mı, bunun ötesinde bir iyilik olamaz."

 

Şair de iyiliğin anlamına dair şunları söylemektedir: "Su ihsan ederek cömertlik yapmak, elbette lütufkarca bir cömertliktir. Cömertçe canını feda etmek ise cömertliğin en ileri derecesidir."

 

Şair el-Esmai de Caferi Sadık (r.a)'a ait şu beyitleri okumuştur: "Bütün yaratıklar arasında karşılığı bulunamayan O değerli canımı Rabbime satıyorum.

 

İşte onunla cennetler satın alınır. Ben onu satarsam Başka bir şey karşılığında, şüphesiz ki bu bir aldanıştır.

 

Eğer elde ettiğim bir dünyalık karşılığında canım gidecek olursa, Hiç şüphesiz canım da boşa gitmiş, onun karşılığı da boşa gitmiş olur."

 

Yine el-Hasen der ki: Peygamber (s.a.v.): "Şüphesiz Allah mü'minlerden canlarını ve mallarını ... satın almıştır" ayetini okurken, bedevi bir arap yanından geçmiş ve: Bu kimin sözüdür diye sormuş, Hz. Peygamber, "Allah'ın sözüdür" diye buyurunca, bedevi şöyle demiş: Allah'a yemin ederim ki bu çok karlı bir alış veriştir. Biz ne bu alış-verişten geçeriz, ne geçme teklifini kabul ederiz. Bunun üzerine gazaya çıkmış ve şehid düşmüş.

 

4- Yüce Allah'ın, Çocuklardan Satın Aldığı Şeyler:

 

İlim adamları derler ki: Yüce Allah, baliğ ve mükellef müminlerden (canlarını ve mallarını) satın aldığı gibi, çocuklardan da acı ve hastalıklarını satın almıştır. Çünkü bunlarda baliğ olan kimseler için bir maslahat ve ibret alınacak taraflar vardır. Büyüklerin, çocukların acı çekmeleri esnasında olduğu kadar hiçbir sebepten ötürü salahları daha çok ve fesatları daha az olmaz; anne ve babanın, çocuklarının çektikleri acı dolayısıyla üzülüp kederlenmeleri, çocuklarının terbiye ve bakımı ile ilgili yaptıkları dolayısıyla elde ettikleri sevap, hiçbir şeyde hemen hemen bu kadar büyük olamaz.

 

Diğer taraftan, Yüce Allah, vefat ettikten sonra bu çocuklara da bunların bedellerini ihsan eder. Hayatımızda, bir kimsenin bir inşaat yapması ve toprak taşıması için birisini ücretle tutması buna benzer bir örnektir. Halbuki bütün bunlar o kişi için bir eziyettir. Fakat böyle birisinin yaptığı işteki maslahat ve karşılığında alacağı ücret dolayısıyla caizdir.

 

5- Savaşın Maksadı Nedir:

 

Yüce Allah'ın: "Onlar Allah yolunda savaşır" buyruğu, ne için ve ne maksatla savaşılması gerektiğini açıklamaktadır ki, buna dair açıklama daha önceden geçmiş bulunuyor.

"Ölüdürürve öldürülürler" anlamındaki; (...) buyruğunu, enNeha!, el-A'meş, Hamza, el-Kisai ve Halef binay-ı mef'ul (meçhul) şeklindeki fiili, binay-ı ma'lum'a takdim ile okurlar. (Yani, öldürülür ve öldürürler şeklinde) okumuşlardır. İmruul Kays'ın şu sözleri de bu türdendir: "Eğer siz bizi öldürürseniz, biz de sizi öldürürüz ... "

 

Yani, sizler bizden bazılarını öldürecek olursanız, bizim bir kısmımız da sizi öldürür. Diğerleri ise malum fiili meçhule takdim ederek okumuşlardır.

 

6- Allah Mücahidlere Bu Sözü Ne Zamandan Beri Bildirmiştir:

 

Yüce Allah'ın: "Tevrat'ta, İncil'de ve Kur'an'da yerine getirmeyi taahhüt ettiği hak bir vaaddir" buyruğu ile Yüce Allah bize bu vaadinin bu kitaplarda yer aldığını, cihadın ve düşmanlara karşı direnmenin aslında Musa (a.s.) döneminden beri böylece devam ettiğini haber vermektedir.

 

"Vaad" ile "Hak" kelimeleri te'kid edici iki mastardır.

 

7- Allah'dan Daha Çok Sözüne Kim Bağlı Kalabilir?

 

Yüce Allah'ın: "Allah'tan daha çok va'dini kim. yerine getirebilir ki?" buyruğu Allah'dan daha çok ahdine bağlı kalabilecek, ahdini yerine getirebilecek hiçbir kimse yoktur, anlamındadır. Bu buyruk aynı zamanda verilen sözde durmayı, yapılan tehdidi yerine getirmeyi de ihtiva etmekle birlikte, Yüce yaratıcının bütün bunları herkesi kapsayacak şekilde yerine getireceği manasını da ihtiva etmektedir. O, herkese verdiği vaadini yerine getirir, ancak vaadi (tehdidi) bir takım günahkarlara, bir takım günahlara ve bazı hallere mahsustur. Bu anlamdaki açıklamalar daha önceden (en-Nisa, 93. ayet, 7. başlıkta) yeterince geçmiş bulunmaktadır.

 

8- Müjdeler Bu Alışverişi Gerçekleştirenlere:

 

"O halde yapmış olduğunuz bu alışverişe sevinin!" Bundan dolayı sevindiğinizi açıklayın, dışa vurun.

 

Sevinmek (beşaret); sevincin tenin üzerinde görülmesinin sağlanması demektir. Buna dair açıklamalar daha önceden (el-Bakara, 25. ayet, 1. başlık ve devamında) geçmiş bulunmaktadır. el-Hasen der ki: Allah'a yemin olsun ki bu alışverişin kapsamına girmeyen yeryüzünde hiçbir mümin yoktur.

 

"En büyük kurtuluş işte budur." Cennette kavuşmak, orada kalmaktır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Tevbe 112

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR