ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

YUNUS

59

قُلْ أَرَأَيْتُم مَّا أَنزَلَ اللّهُ لَكُم مِّن رِّزْقٍ فَجَعَلْتُم مِّنْهُ حَرَاماً وَحَلاَلاً قُلْ آللّهُ أَذِنَ لَكُمْ أَمْ عَلَى اللّهِ تَفْتَرُونَ

 

59. De ki: "Allah'ın size indirdiği ve kendisinden bir kısmını haram. ve helal yaptığınız rızıktan ne haber?" De ki: "Allah mı size izin verdi, yoksa Allah'a mı iftira ediyorsunuz?"

 

Yüce Allah'ın: "De ki: Allah'ın size indirdiği ve kendisinden bir kısmını haram ve helal yaptığınız rızıktan ne haber" buyruğuna dair açıklamalarımızı iki başlık halinde sunacağız:

 

1- Helal ve Haram Allah'ın Emriyledir:

2- Bu Ayet Kıyasın Reddedilmesine Delil Olabilir mi?

 

1- Helal ve Haram Allah'ın Emriyledir:

 

Yüce Allah: "De ki: Allah'ın size indirdiği ... rızıktan ne haber" buyruğu ile Yüce Allah Mekke kafirlerine hitap etmektedir.

 

"Şey, ne" lafzı, "Görüşünüz nedir, ne haber?" fiiliyle nasb mahallindedir. ez-Zeccac ise, "İndirdiği" fiiliyle nasb mahallindedir, demektedir. Buradaki "indirdi" ise, yarattı anlamındadır. Nitekim Yüce Allah bir başka yerde şöyle buyurmuştur: "Sizin için davarlardan sekiz çift indirdi" (ez-Zümer, 6); ''Ayrıca kendisinde hem çetin bir güç, hem de insanlar için faydalar bulunan demiri de indirdi." (el-Hadid, 25)

 

Görüldüğü gibi "yaratma"nın "indirme" ile ifade edilmesi de mümkündür.

Çünkü yeryüzünde rızık türünden bulunan her bir şey, elbette semadan inen yağmur ile meydana gelir.

 

"Kendisinden bir kısmını haram ve helal yaptığınız ... " buyruğu hakkında Mücahid der ki: Bu, Bahıre, Saibe, Vasıle ve Ham gibi (bk. el-En'am, 103) davarların haram olduklarına dair verdikleri hükümdür. ed-Dahhak ise, burada kastedilen Yüce Allah'ın: "Onlar, Allah'a yarattığı ekin ve davarlardan bir pay ayırdılar da ..." (el-En'am, 136) buyruğunda kastedilenlerdir, demektedir,

 

"De ki" helal ve haram kılmak hususunda "Allah mı size izin verdi, yoksa Allah'a iftira mı ediyorsunuz" buyruğunda kasıt, onların: Bize bunu emreden Allah'tır, şeklindeki sözleridir.

"Yoksa" kelimesi, "Hayır" anlamına gelmektedir.

 

2- Bu Ayet Kıyasın Reddedilmesine Delil Olabilir mi?

 

Kıyası kabul etmeyenler bu ayeti delil gösterirler. Ancak, bunun delil olması uzak bir ihtimaldir. Çünkü kıyas, Yüce Allah'ın, kullanmamızı kabul ettiği bir delildir. O bakımdan, helal ve haram kılmak, Yüce Allah'ın hükme delalet edecek şekilde koymuş olduğu bir delilin varlığı halinde sözkonusu olabilir. Eğer kıyas ile Yüce Allah'ın koymuş olduğu herhangi bir delile muhalif hükme varılacak olursa, o takdirde bu, asıl maksadın dışına çıkmak ve başka bir delile başvurmak olur.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Yunus 60

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR