ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

NAHL

99

/

100

 

إِنَّهُ لَيْسَ لَهُ سُلْطَانٌ عَلَى الَّذِينَ آمَنُواْ وَعَلَى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ {99}

 

 إِنَّمَا سُلْطَانُهُ عَلَى الَّذِينَ يَتَوَلَّوْنَهُ وَالَّذِينَ هُم بِهِ مُشْرِكُونَ {100}

 

99. Doğrusu, iman edip yalnız Rabbleri'ne tevekkül edenler üzerinde onun hiç bir hakimiyeti yoktur.

100. Onun hakimiyeti, ancak kendisini dost edinip de (onu) O'na ortak koşanlar üzerindedir.

 

"Doğrusu, iman edip yalnız Rabbleri'ne tevekküI edenler üzerinde" azdırmak ve küfre sürüklemek hususunda "onun hiç bir hakimiyeti yoktur." Yani, şeytanın insanları Allah tarafından bağışlanmayacak bir günaha zorla itmeye kudreti yoktur. Bu açıklamayı Süfyan yapmıştır. Mücahid de der ki: Şeytanın, elinde dostlarını kendisine davet ettiği masiyetlerin hak olduğuna dair hiç bir delili yoktur.

 

Şöyle de açıklanmıştır: Şeytan'ın, onlar üzerinde hiç bir hakimiyeti söz konusu değildir. Çünkü Allah'ın düşmanı İblis -Allah'ın laneti üzerine olsun-:

 

"Yemin ederim ki ben de ... onları toptan azdıracağım. Ancak onlardan ihlasa erdirilmiş kulların müstesna'' (el-Hicr, 39-40) deyince, Yüce Allah da kendisine: "Benim kullarım üzerinde senin hiç bir tasallutun olmaz. Azgınlardan sana uyanlar müstesna'' (el-Hicr, 42) diye buyurmak suretiyle, kullar üzerindeki hakimiyetini kaybetmiş bulunuyor.

 

Derim ki: Biz, bundan önce bunun, tahsisin söz konusu olduğu umumi bir ifade olduğunu açıklamış idik. Çünkü İblis, Hz. Adem ile Hz. Havva'yı tasallutu neticesinde hataya düşürüp kandırmış, fazilet sahibi kimselerin hatırlarına: Rabbini kim yarattı, gibi soruları getirmek suretiyle şaşırtma yoluna gitmiştir.

 

Nitekim el-A'raf Suresi'nin sonlarında (200. ayetin tefsirinde) buna dair açıklamalar geçmiş bulunmaktadır.

 

"Onun hakimiyeti, ancak kendisini dost edinip" ona itaat edip "de onu Allah'a ortak koşanlar üzerinedir." Bir kimseyi veli (dost) edinmek, ona itaat etmek demektir. -Aynı kökten olmak üzere-; "Ondan yüz çevirdim" anlamındadır.

 

"Ona" ifadesinin, Allah'a ... demek olduğunu, Mücahid ve ed-Dahhak ifade etmişlerdir. Bu zamirin, şeytana raci olduğu da söylenmiştir. er-Rabi' b. Enes ve el-Kutebi böyle demişlerdir ki, anlamı şöyle olur: Onlar, şeytan sebebiyle (Allah'a) ortak koşmaktadırlar. (İşte onun hakimiyeti de böylelerinin üzerindedir.) Mesela, "Ben bu söz sebebiyle kafir oldum" denilir. "Senin sebebinle filan kişi alim oldu" demektir. Yani, şeytanın dost edindiği kimseler (bu dostluk sebebiyle) Allah'a ortak koşan kimseler olurlar.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Nahl 101-102

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR