ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

ENBİYA

110

/

112

إِنَّهُ يَعْلَمُ الْجَهْرَ مِنَ الْقَوْلِ وَيَعْلَمُ مَا تَكْتُمُونَ {110}

 وَإِنْ أَدْرِي لَعَلَّهُ فِتْنَةٌ لَّكُمْ وَمَتَاعٌ إِلَى حِينٍ {111}

 

 قَالَ رَبِّ احْكُم بِالْحَقِّ وَرَبُّنَا الرَّحْمَنُ الْمُسْتَعَانُ عَلَى مَا تَصِفُونَ {112}

 

110. Şüphe yok ki O, sözün açığa vurulanını da bilir, gizlediğinizi de bilir.

111. "Bilmiyorum, belki de o sizin için bir imtihandır, bir süreye kadar bir faydalanmadır."

112. Dedi ki: "Rabbim hak ile hükmet! Bizim Rabbimiz Rahman'dır.

Sizin niteleyegeldiklerinize karşı yardımı istenen O'dur."

 

"Şüphe yok ki O, sözün açığa vurulanını da bilir, gizlediğinizi de bilir."

Saklayıp açıklamadığınız şirki de bilir. Bunun cezasını verecek olan da O'dur.

 

"Bilmiyorum, belki de o" size süre verilmesi "sizin için bir imtihandır."

 

Kendisi her şeyi en iyi bilen olduğu halde, sizin ne şekilde amel edeceğinizi ortaya çıkarmak için bir sınamadır.

 

"Bir süreye kadar" sürenin sona ermesine kadar, diye de açıklanmıştır.

"Bir faydalanmadır."

 

Rivayet edildiğine göre Peygamber (s.a.v.) rüyasında Umeyyeoğullarının insanları yönettiklerini gördü. el-Hakem onun yanından çıkıp bu hususu Umeyyeoğullarına haber verdi. Ona: Dön, bu işin ne zaman gerçekleşeceğini ona sor, dediler. Bunun üzerine Yüce Allah: "Size vaad olunan yakın mıdır, uzak mıdır? bilemiyorum." buyruğu ile: "Bilmiyorum, belki de o sizin için bir imtihandır. Bir süreye kadar bir faydalanmadır" buyruklarını indirdi. Yani peygamberine onlara bunu söyle, diye emretti.

 

"Dedi ki: Rabbim, hak ile hükmet!" Yüce Allah bu sureyi Peygamber (s.a.v.)a işi kendisine havale etmesini, kurtuluşu da kendisinden beklemesini emretmekle sona erdirmektedir. Yani benimle şu yalanlayıcılar arasında hükmet, onlara karşı bana yardım et, bana zafer ver!

 

Said, Katade'den şöyle dediğini rivayet etmektedir: Peygamberler: ''Rabbimiz, bizimle kavmimiz arasında sen hak ile hükmetl" (el-A'raf, 89) diye dua ederlerdi. Peygamberi Muhammed (s.a.v.)'e da: "Rabbim, hak ile hükmet" demesini emretti. O bakımdan o, düşmanı ile karşılaştığında kendisinin hak üzere, düşmanının da batıl üzere olduğunu bilerek: "Rabbim, hak ile hükmet" yani hak gereğince hükmünü ver, onu yerine getir, diye dua ederdi.

 

Ebu Ubeyde dedi ki: Burada sıfat (hak), mevsufun yerine ikame edilmiştir. ifadenin takdiri: Rabbim hak olan hükmünle hükmet, şeklindedir.

 

"Rabbim" kelimesi nasb mahallindedir. Çünkü muzaf olan bir nidadır. Ebu Ca'fer b. el-Ka'ka' ve ibn Muhaysın: "Rabbim, hak ile hükmet" buyruğunu; (...) şeklinde "be" harfini ötreli olarak okumuşlardır.

 

en-Nehhas dedi ki: Bu nahivcilere göre bir lahn (yanlış)dır. Onlara göre; "Ey adam gel" demek caiz değildir. Bunu demek için; (...) şeklinde veya buna benzer bir şekilde kullanmak gerekir.

 

ed-Dahhak, Talha ve Ya'kub ise; (...) şeklinde "elif"i kat' ile, "kaf" harfini üstün, "mim" harfini de ötreli olarak okumuşlardır ki, şu demektir: Muhammed dedi ki: Rabbim her bir hükmedenden daha çok hak ile hükmedendir.

 

el-Cahderi ise; (...) diye okumuştur ki bu da; hak ile işleri muhkem kılmış (sağlamlaştırmış) olandır, demek olur.

 

"Bizim Rabbimiz Rahman'dır. Sizin niteleyegeldiklerinize" O'nu küfür ve yalanlama türünden nitelendirmelerinize "karşı yardımı istenen O'dur."

 

el-Mufaddal ve es-Sülemı "niteleyegeldiklerinize karşı" anlamındaki buyruğu; (...) şeklinde haber olmak üzere "ya" ile ("niteleyegeldiklerine ... " anlamında) okumuşlardır. Diğerleri ise hitab olarak "te" ile "niteleyegeldiklerinize" anlamında okumuşlardır.

 

ENBİYA SüRESİ'NİN ve ON BİRİNCİ CİLDİN SONU

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

22-HAC سورة الحج

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR