ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

LUKMAN

17

يَا بُنَيَّ أَقِمِ الصَّلَاةَ وَأْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَانْهَ عَنِ الْمُنكَرِ وَاصْبِرْ عَلَى مَا أَصَابَكَ إِنَّ ذَلِكَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ

 

17. "Oğulcuğum! Namazı dosdoğru kıl. Maruf'u emret, münkerden alıkoy. Sana isabet edene de sabret. Çünkü bunlar kesin olarak emredilen işlerdendir."

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı üç başlık halinde sunacağız:

 

1- Namazı Dosdoğru Kıl:

2- Musibetlere Sabretmek:

3- Kesin Emirler:

 

 1- Namazı Dosdoğru Kıl:

 

"Oğulcuğum! Namazı dosdoğru kıl" sözleri ile oğluna itaatlerin en büyüğü olan namaz kılmayı, iyiliği emredip kötülükten alıkoymayı emretmektedir. O, bu sözleri ile, elbetteki öncelikle bizzat kendisinin bu emirleri yerine getirip münkerden uzak kalmayı kastetmiş olmaktadır. İşte bu sözlerde bütün itaatler ve bütün faziletler bulunmaktadır. Daha önce el-Bakara'da (44. ayet, 3. başlıkta) geçmiş olan beyitler kapsamı içerisinde yer alan şu beyiti söyleyen ne güzel söylemiştir; "Sen işe kendinden başla, onu sapıklığından alıkoy, Eğer nefsin o sapıklıktan vazgeçerse, şüphesiz ki sen hakim bir kimsesin."

 

2- Musibetlere Sabretmek:

 

"Sana isabet edene de sabret" buyruğu, sana bir zarar gelecek dahi olsa, münkeri değiştirmeye teşvikte bulunmayı gerektirmektedir. Bu buyruk ayrıca münkeri değiştirmeye kalkışan kimsenin bazan eziyetlere maruz kalabileceğini de hissettirmektedir. Bu derece bir işe kalkışmak mendubluktur ve Allah'ın dinine bağlılık noktasındaki bir kuvveti ifade eder. Ancak bunun bağlayıcı bir hüküm olduğu söylenemez. Buna dair yeterli açıklamalar daha önceden Al-i İmran Süresi (21-22. ayetler, 2. başlık ve devamında) ile el-Maide Süresi'nde (67. ayetin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır.

 

Bir açıklamaya göre ona hastalık ve buna benzer dünya zorluklarına karşı sabretmesini ve sabırsızlık göstererek Yüce Allah'a masiyet edecek noktaya gelmemesini emretmiştir. Bu da kapsamlı bir görüş olduğundan dolayı güzel bir açıklamadır.

 

3- Kesin Emirler:

 

"Çünkü bunlar kesin olarak emredilen işlerdendir." İbn Abbas dedi ki; Hoşlanılmayan şeylere karşı sabırlı olmak imanın hakikatindendir. Şöyle de açıklanmıştır: Namaz kılmak, iyiliği emredip kötülükten alıkoymak, üzerinde kararlılıkla durulmaya değer işlerdendir. Yani bunlar Yüce Allah'ın kesin olarak emredip yerine getirilmesini istediği hususlardandır. Bu açıklamayı İbn Cüreyc yapmıştır.

 

Bununla birlikte bu hususların üstün ahlaki değerlerden ve kurtuluş yolunu izleyen kararlı kimselerin azimle yerine getirdikleri işlerden olduklarını ifade etme ihtimali de vardır. Ancak İbn Cüreyc'in görüşü daha doğrudur.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Lukman 18

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR