ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

AHZAB

14

وَلَوْ دُخِلَتْ عَلَيْهِم مِّنْ أَقْطَارِهَا ثُمَّ سُئِلُوا الْفِتْنَةَ

لَآتَوْهَا وَمَا تَلَبَّثُوا بِهَا إِلَّا يَسِيراً

 

14. Eğer etrafından üzerlerine girilmiş olsa idi, sonra da onlardan fitne istense idi, -bu hususta geçirecekleri az bir süre müstesna elbette ona giderlerdi.

 

"Eğer etrafından" evlerinin yahut Medine'nin etrafından veya kıyılarından, köşelerinden "üzerlerine girilmiş olsa idi..."

 

Burada; "Etraf -kenarlar, kıyılar-"ın tekili; (...) olup, "yan ve kenar" demektir: (...) da aynı kelimenin bir söyleyişidir.

 

"Sonra onlardan fitne istense idi... elbette ona giderlerdi." fitneye gelirlerdi. Bu anlam; (...) şeklindeki Nafi' ve Ibn Kesir'in kasr ile okuyuşlarına göredir. (Mealde de böyledir).

 

Diğerleri ise med ile okumuşlardır. Yani onlar bunu kendi öz nefislerinden verirlerdi. Ebu Ubeyd ile Ebu Hatim'in tercih ettiği kıraat budur. Hadis-i şerifte belirtildiğine göre Peygamber (s.a.v.)'ın ashabı Allah'ın dini uğrunda işkencelere maruz bırakılırlar ve şirk koşmaları istenirdi. Bilal müstesna, herkes onların istediklerini yaptı. Bu rivayette bunun "vermek" anlamındaki med ile okuyoşa bir delil vardır. Kasr ile (gitmek anlamı ile) okumaya (bir sonraki ayette yer alan): '''Halbuki onlar andolsun ki: bundan önce yüz çevirmemek üzere Allah'a söz vermişlerdi" (el-Ahzab, 15) buyruğu delil teşkil etmektedir. İşte bu; "Elbette ona giderlerdi" lafzındaki hemzenin kasr ile olduğu-

nu göstermektedir.

 

Burada sözü edilen "fitne"nin ne olduğu hususunda iki görüş vardır. Birincisi, eğer kavmiyet asabiyeti ile savaşmaları istenmiş olsaydı, bu çağrıya çabucak cevap verip giderlerdi. Bu açıklamayı ed-Dahhak yapmıştır. İkincisine göre, sonra onlardan şirk koşmaları istenseydi, çabucak bu isteği yerine getirirlerdi. Bu açıklamayı da el-Hasen yapmıştır.

 

"Bu hususta geçirecekleri az bir süre müstesna." Yani küfre saptıktan sonra Medine'de ancak az bir süre kalabilecekler ve sonradan helak olacaklardı. Bu açıklamayı es-Süddı, el-Kuteybı, el-Hasen ve el-ferra yapmıştır.

 

Müfessirlerin çoğunluğu ise şöyle demişlerdir: Şirk fitnesinden çok az bir süre dışında uzak kalmazlar ve hemen şirke yapılan daveti çabucak, hızlıca kabul ederlerdi. Buna sebeb ise niyetlerinin zayıflığı, münafıklıklarının ileri derecede oluşudur. Eğer Ahzab aralarına girip birbirlerine karışacak olurlarsa, hiç şüphesiz açıktan açığa küfürlerini izhar ederler.

 

DEVAM VE SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Ahzab 15

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR