ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

AHZAB

42

 

وَسَبِّحُوهُ بُكْرَةً وَأَصِيلاً

 

42. Sabah-akşam O'nu tesbih edin.

 

Yani dillerinizi hallerinizin çoğunda tesbih, tehlil, tahmıd ve tekbir ile meşgul ediniz. Mücahid dedi ki: Bu sözleri abdestli, abdestsiz ve cünub olan herkes söyleyebilir. Bunun, O'na dua edin, anlamında olduğu da söylenmiştir. (Şair) Cerir şöyle demektedir: 

"Duha tesbihini (namazını) sakın unutma, çünkü Yusuf, Rabbine (o vakit) dua etmişti de tesbih edince (Rabbi) onu seçmişti."

 

Bir açıklamaya göre, sabah-akşam Allah için namaz kılınız, denilmek istenmiştir. Çünkü namaza da tesbih denilebilmektedir. Özellikle sabah, akşam veyatsı vakitlerinin sözkonusu edilmesi bu vakitlerde kılınacak namazların teşvik edilmesinin daha uygun oluşundan dolayıdır. Zira bu vakitler, günün çeşitli noktaları ile bitişik bulunmaktadır.

 

Katade ve Taberi de şöyle demişlerdir: Burada sabah ve ikindi namazlarına işaret edilmektedir. Çünkü "el-asil (akşam)" akşam vakti olup çoğulu "esail" gelir. Usul de "asil" anlamında olup bunun da çoğulu "asal" diye gelir, bu açıklamayı el-Müberred yapmıştır. Başkaları ise şöyle demektedir: UsUl, asıl'in çoğuludur. "Rağıf (ekmek)"in çoğulunun "ruğuf" diye gelmesi gibi. Buna dair açıklamalar daha önceden (el-A'raf, 205. ayetin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır.

 

Bir Mesele:

 

Bu ayet-i kerime Medine'de inmiştir. Dolayısıyla namazın önce sabah ve akşam iki vakit olmak üzere farz kılındığını iddia edenlerin bunu delil diye gösterebilecekleri bir tarafı da yoktur. Bu hususa dair rivayet zayıftır. Ona iltifat edilmez ve dayanak kabul edilmez. Namazın farz kılınış keyfiyeti ile bu hususta ilim adamlarının görüşleri daha önceden el-İsra Süresi'nde (1. ayet, 3. başlıkta) geçmiş bulunmaktadır. Yüce Allah'a hamdolsun.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Ahzab 43

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR