ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

ZUHRUF

6

/

8

 

وَكَمْ أَرْسَلْنَا مِن نَّبِيٍّ فِي الْأَوَّلِينَ {6}

 وَمَا يَأْتِيهِم مِّن نَّبِيٍّ إِلَّا كَانُوا بِهِ يَسْتَهْزِئُون {7}

 فَأَهْلَكْنَا أَشَدَّ مِنْهُم بَطْشاً وَمَضَى مَثَلُ الْأَوَّلِينَ {8}

 

6. Halbuki öncekiler arasında da pekçok peygamber göndermişizdir.

7. Onlara bir peygamber geldikçe muhakkak onunla alay ederlerdi.

8. Biz onlardan kuvvet itibarı ile daha çetin olanları helak ettik. öncekilerin misali daha evvel geçmiştir.

 

"Halbuki öncekiler arasında da pekçok peygamber göndermişizdir" buyruğundaki: "Pekçok" lafzı "haberiyye" diye bilinen "kem: pekçok"dir. Bundan maksat çokluk bildirmektir. yani Biz ne kadar ı;ok peygamber gönderdik" Nitekim Yüce Allah: ''Onlar nice bahçeleri, pınarları geride bırakmışlardı" (Duhan, 25) diye buyurmaktadır. Onların geride bıraktıkları bahçeler, pınarlar ne kadar da çoktu' demektir.

 

"Onlara bir peygamber geldikçe" onlara bir peygamber geldiği her seferinde "muhakkak" senin kavmin seninle alayettikleri gibi onlar da "onunla alay ederlerdi." Bu buyrukla Yüce Allah peygamberi (s.a.v.)'ı teselli etmekte ve onun üzüntüsünü hafifletmektedir.

 

"Biz onlardan kuvvet itibarı ile daha çetin olanları helak ettik." Bunlardan daha güçlü kavimleri helak ettik.

 

Bu buyruktaki "onlardan" zamiri Yüce Allah'ın; "Siz haddi aşan bir kavimsiniz diye Zikri size bildirmekten vaz mı geçelim?" (Zuhruf, 5) buyruğunda muhatab alınan müşriklere aittir. Onları muhatab aldıktan sonra onlardan gaib zamir ile sözetmektedir.

 

"Daha çetin" lafzı hal olarak nasbedilmiştir, mef'ul olduğu da söylenmiştir. Yani Biz gerek bedeni yapıları itibariyle, gerek kendilerine uyanları itibariyle bu müşriklerden daha güçlü olan kimseleri helak etmişizdir.

 

"öncekilerin misali" Katade'den rivayete göre cezaları "daha evvel geçmiştir." öncekilerin safhası, dönemi diye de açıklanmıştır.

 

Bu buyruğu ile Yüce Allah, (öncekilerin) küfürlerinden ötürü helak edildiklerini bunlara haber vermektedir. Bu açıklamayı en-Nekkaş ve el-Mehdevi nakletmiştir.

 

"Mesel: misal" nitelik ve haber anlamındadır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Zuhruf 9

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR