SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

EBVABU SUCUD-İ KUR’AN

<< 555 >>

باب: ما جاء في سجود القرآن وسنتها.

1.Kur'an-ı Kerîmdeki Secde ayetleri Hakkında Nakledilen Rivayetler Ve Bu Secdelerin Sünneti

 

حدثنا محمد بن بشار قال: حدثنا شعبة، عن ابي إسحق قال: سمعت الأسود، عن عبد الله رضي الله عنه قال: قرأ النبي صلى الله عليه وسلم النجم بمكة، فسجد فيها وسجد من معه غير شيخ، أخذ كفا من حصى، أو تراب، فرفعه إلى جبهته، وقال: يكفيني هذا، فرأيته بعد ذلك قتل كافرا.

 

[-1067-] Abdullah (İbn Mes'ud radiyallahu anh)'dan nakledilmiştir:  "Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem Necm suresini Mekke'de iken okuyup secde edince orada bulunanlar da onunla birlikte secde etti. Fakat sadece yaşlı bir adam secdeye varmadı. Bu adam yerden bir avuç çakıl veya toprak alıp alnına kadar kaldırdı ve: Böyle yapmak bana yeter dedi. Ben o adam'ı daha sonra gördüm; o inkarcı bir kafir olarak öldürüldü.

 

Tekrar: 1070, 3853, 3972, 4863.

 

 

باب: سجدة {تنزيل} السجدة.

2. Secde Süresindeki Secde

 

حدثنا محمد بن يوسف: حدثنا سفيان، عن سعد بن ابراهيم، عن عبد الرحمن، عن أبي هريرة رضي الله عنه قال: كان النبي صلى الله عليه وسلم يقرأ في الجمعة في صلاة الفجر: {آلم تنزيل}. السجدة، و{هل أتى على الإنسان}.

 

[-1068-] Ebu Hureyre'nin şöyle dediği nakledilmiştir:  "Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem Cum'a günleri sabah namazlarında Secde ve Dehr surelerini okurdu."

 

 

AÇIKLAMA:     İbn Battal şöyle demiştir: "Alimler Secde suresinde secde edileceği konu­sunda görüş birliği içindedir; ancak namazda Secde suresi okunduğu zaman secde edilip edilmeyeceği konusu tartışmalıdır." Bu konu Kitabü'l-Cuma'da ay­rıntılı olarak İşlenmiştir. [bk. Kitabü'l-Cuma, Bab 10.]

 

 

SONRAKİ