SAHİH-İ MÜSLİM

KÜSUF

 

175 (195)- KÜSUF NAMAZINDA KABİR AZABININ HATIRLATILMASI BABI

 

2095- Bize Abdullah b. Mesleme el-Ka'neb'i de tahdis etti, bize Süleyman -yani b. Bilal- Yahya'dan tahdis etti, o Amre'den rivayet ettiğine göre Yahudi bir kadın Aişe'ye gelip ondan bir şeyler dilendi. Kadın: Allah seni kabir azabından korusun, dedi. 

Aişe dedi ki: Ben: Ey Allah'ın Resulü! İnsanlara kabirde azab edilir mi? dedim. Amre dedi ki: Aişe dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'a sığınırım" buyurdu. Sonra bir sabah Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir merkeb? bindi. Derken güneş tutuldu. Aişe dedi ki: Ben de bir kaç kadın ile birlikte mescitte hücrelerin arasından çıktım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) merkebinden inip namaz kıldığı namazgahına kadar geldi. Kendisi ayakta durdu, cemaat de arkasında ayakta durdu.

Aişe dedi ki: Uzunca bir kıyam yaptıktan sonra rüku'a vardı. Uzun bir rüku'dan sonra başını kaldırdı. Uzun bir süre kıyamda durdu ama bu, birinci kıyamdan biraz daha kısa idi. Sonra rüku'a vardı. Uzunca bir rüku yaptı, ama bu ilk rüku'dan daha kısa idi. Sonra kalktığında güneş açılmıştı. Allah Resulü:

 

"Ben sizin kabirlerinizde Decca! fitnesi gibi bir fitne ile imtihan edildiğinizi gördüm" buyurdu.

Amre dedi ki: Aişe'yi şöyle derken dinledim: Bundan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cehennem ateşi azabı ile kabir azabından Allah'a sığındığını duyar oldum.

 

Diğer tahric: Buhari, 1049, 1050 -buna yakın-, 1055; Nesai, 1474, 1498

 

 

 

2096- Bunu bize Muhammed b. el-Müsenna da tahdis etti, bize Abdulvehhab tahdis etti, (H.) Bize İbn Ebu Ömer de tahdis etti, bize Süfyan tahdis etti. (Abdulvehhab ile) birlikte Yahya b. Said'den bu isnad ile Süleyman b. Bilal'in rivayet ettiği hadis ile aynı manada rivayet etti.

 

 

AÇIKLAMA:          "Namazgahına kadar geldi." Kastettiği mescitte durduğu yeridir. Buradan da küsuf namazında sünnetin camide cemaatle birlikte olması olduğu hükmü anlaşılmaktadır.

"Kabirlerde fitneye maruz kaldığınızı gördüm ... kabir azabından sığınır oldu." Bundan da kabir azabının ve kabir sualinin sabit olduğu hükmü çıkmaktadır. Bu da hak ehlinin mezhebidir.

 

''Fitneye maruz kalırsınız" imtihan olursunuz demektir. Bu sorgulamada bu adam hakkındaki bilgin nedir, mümin olan o, Resulullah'tır der. Münafık kişi ise: İnsanların bir şeyler söylediklerini işittim, ben de onu söyledim, diyecektir. Sahih'de bu, bu şekilde açıklanmış (müfesser) olarak gelmiştir.

 

"Deccal fitnesi gibi" yani son derece şiddetli bir fitneye, dehşetli bir imtihana maruz kalacaksınız. Ama yüce Allah iman eden kimselere, sağlam ve sabit söz ile sebat verecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

196- KÜSUF NAMAZINDA NEBİ (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'E CENNET VE CEHENNEM HALLERİNDEN ARZ OLUNANLAR BABI