SAHİH-İ MÜSLİM

CENAZE

 

14- ÖLÜNÜN ÜZERİNİN ÖRTÜLMESİ BABI

 

2180- Bize Züheyr b. Harb, Hasan el-Hülvanı ve Abd b. Humeyd de tahdis etti. Abd bana Yakup -o b. İbrahim b. Sad' dır- haber verdi, derken diğer ikisi bize tahdis etti, dedi. (Yakup dedi ki): Bize babam Salih'ten tahdis etti, o İbn Şihab'dan rivayet etiğine göre Ebu Seleme b. Abdurrahman kendisine müminlerin annesi Aişe'nin: Resulülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edince 'hibereh denilen bir elbise ile üzeri örtüldü, dediğini haber verdi.

 

Diğer tahric: Buhari, 5814; Ebu Davud, 3120

 

 

 

2181- Bunu bize İshak b. İbrahim ve Abd b. Humeyd de tahdis edıp dediler ki: Bize Abdurrezzak haber verip dedi ki: Bize Ma'mer haber verdi (H.) Bize Abdullah b. Abdurrahman ed-Darimi de tahdis etti, bize Ebu'l-Yeman haber verdi, bize Şuayb ez-Zühri'den bu isnad ile hadisi aynen rivayet etti.

 

 

AÇIKLAMA:          "Resuluilah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edince üzeri 'hibereh denilen bir elbiseyle örtüldü". Yani bütün bedeni' örtüldü. Hibara ise Yemen çizgili kumaşlarından bir çeşit kumaştır.

 

Buradan ölenin üzerinin örtülmesinin müstehab olduğu hükmü anlaşılmaktadır. Bunun üzerinde icma vardır. Hikmeti ise; açılmaya karşı onu korumak ve değişikliğe uğrayan avretini gözlerden koruyup setretmektir.

 

Mezhep alimlerimiz dedi ki: Üzerine örtülen elbisenin bir ucu başının altına diğer ucu da ayaklarının altına sarılır. Böylelikle örtünün açılmaması sağlanmış olur. Yine mezhep alimlerimizin dediklerine göre üzerinin örtülmesi bedeninin üzerindeki elbiseler dolayısıyla değişikliğe uğramaması için vefat ederken elbiselerinin çıkartılmasından sonra gerçekleştirilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

15- CENAZENİN KEFENİNİN GÜZEL OLMASI HAKKINDA BİR BAB