İBNÜ’L-ESİR el-Kamil fi’t-Tarih

1. CİLT

 

BİZANS HÜKÜMDARI KOSTANTİN'İN HIRİSTİYANLIĞI

KABUL ETMESİNİN SEBEBİ

 

Kostantin'in Hıristiyan olmasının sebebine gelince; son zamanlarına doğru yaşlanmış ve huyu bozulmuştu. Bu arada vücudunu abraşlık (ala tenlilik) hastalığı sarmıştı. Bu yüzden Bizans halkı onu tahttan indirip her şeyden feragat etmesini istediler. Bunun üzerine Kostantin kendisinin iyiliğini düşünen yakın adamlarını toplayıp bu hususta onlarla istişarede bulundu. Bu adamlar ona: "Bizans halkı seni tahttan indirmeğe karar vermiştir, bunu durdurmağa gücün yetmez. Ancak din yoluyla buna bir çare bulabilirsin." dediler. Bu sırada Hıristiyanlık dini açıktan yayılmağa başlamıştı. Halbuki daha önceleri gizli şekilde yayılıyordu. Bu adamlar yol göstererek ona: "Bizans halkından Kudüs'ü ziyaret edip gelinceye kadar kendin için mühlet iste. Kudüs'ü ziyaret ettiğin zaman Hıristiyanlık dinine girersin ve halkı da bu dine girmeğe sevk edersin, zaten halk bu dini kabul edecektir. İşte o zaman sana itaat edenlerle birlikte, sana isyan edip baş kaldıranlara karşı mücadele edersin. Din için savaşan bir millet mutlaka zafer kazanır." dediler. Kostantin onların bu tavsiyelerine uydu ve tatbike koyuldu. Neticede büyük bir halk kitlesi Hıristiyan olup Kostantin'e tabi oldu, bir çok halk da eski Yunan dinlerinde kalıp ona karşı koydu. Kostantin, kendisine tabi olanlarla birlikte muhalif tarafa savaş açtı ve zafer kazandı. Neticede onların pek çoğunu kılıçtan geçirip öldürdü ve felsefeye dair olan kitaplarıyla birlikte diğer kitaplarını ateşe verip yaktı. Bu arada Kostantiniyye (İstanbul) şehrini inşa ettirip halkı buraya taşıdı. Daha önceleri ise onların başkentleri Roma şehriydi. Mülk ve hükümdarlığı devam eden Kostantin Suriye bölgesine de hakim oldu. Sabur Zü'l-Ektar'dan önceki İran kisraları Batı Medain, yani Tısfon şehrinde kalırlardı (1). Nihayet küçük yaşta tahta çıkan Sabur büyüyünce, Medain'in doğusunda Eyvan'ı yaptırdı ve oraya taşındı. Bundan böyle burası hükümdarlığın merkezi oldu. Benim hayatta olduğum 625 H. (1228 M.) yılında burası hala ayaktaydı.

 

(1) not: Biraz önce Tisfon şehri Doğu Medain olarak geçmişti. Burada ise Batı Medain olarak geçmektedir. Hülasa metinde bir tenakuz bulunmaktadır. (Mütercim).

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

SABUR BİN ZÜ'L-EKTAF'IN KARDEŞİ ERDEŞİR BİN HÜRMÜZ BİN NERSİ BİN BEHRAM BİN BEHRAM BİN HÜRMÜZ BİN SABUR BİN ERDEŞİR BİN BABEK'İN HÜKÜMDARLIĞI