SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 84 >>

DEVAM: 10. KADER HAKKINDA BİR BAB

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أبِي شَيْبَةَ قَالَ: حَدَّثَنَا مالك بْنُ إسماعيل. حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ عُثُمَان، مولى أبِي بَكْر. حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ عَبْد اللَّه بْنُ أبِي مليكة، عَنْ أبِيه؛  - أَنَّهُ دخل عَلَى عَائِشَة فذكر لَهَا شيئاً من القدر. فقَالَت: سَمِعْتُ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ يَقُولُ ((من تكلم فِيْ شيء من القدر سئل عَنْهُ يوم القيامة، ومن لم يتكلم فيه لم يسئل عَنْهُ)). قَالَ أَبُو الحسن القطان: حدّثناه حازم بْنُ يَحْيَى. حَدَّثَنَا عَبْد الملك بْنُ سنان. حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ عُثُمَان. فذكر نحوه.

 

فِيْ الزوائد: إسناد هَذَا الحديث ضعيف.

 

Ebu Müleyke r.a.’den rivayet edildiğine göre kendisi Aişe r.a.’ya giderek kader konusunda o'na bir şeyler anlattı Aişe (r.anha annemiz): Ben Resulullah s.a.v.’den işittim buyurdular ki: ‘‘ Kim kader meselesine ait az bir konuşma (bile) yaparsa Ahiret günü bu konuşmasından sorumlu tutulur. Ve kim bu konuda hiç konuşmaz ise niçin konuşmadı diye sorguya çekilmez.’’

 

Not: Zevaid’de şöyle denilmiştir: Bu hadis'in isnadı zayıftır.

 

 

AÇIKLAMA:     Metinde, kader konusunda az dahi konuşmanın iyi olmadığı ve konuşmacılarm Ahirette sorumlu tutulacakları veya yaptıkları konuşmalarm tetkik edileceği belirtiliyor. Diğer taraftan kader mes'elesi üzerinde hiç konuşma yapmıyan kimsenin Ahiret günü, sükutundan dolayı hesaba çekilmiyeceği bildiriliyor. Şu halde kader konusunda konuşmamak daha hayırlı olur .

 

 

İsnad’a dair Açıklama:  İbn-i Maceh bu hadisin senedindeki ravileri zikrederken; ravilerden Yahya bin Osman'dan iki koldan rivayette bulunur. İlk rivayette Malik bin İsmail ve Ebu Bekr bin Şeybe, ikinci kol da ise Abdulme1ik bin Sinan ve Hazım bin Yahya vardır. Müellif, ikinci kolu Ebu'l-Hasan el-Kattan'dan naklediyor. Zavaid'de bu hadisin isnadının zayıf olduğu söylenmiştir, deniliyor.

 

Sindi diyor ki, çünkü hadisçiler Yahya bin Osman'ın zayıf olduğunda ittifak etmiştir ve İbn-i Main, Buhari ve İbn-i Hibban da «Yahya bin Osman'ın hadisleri münkerdir» demişlerdir.

 

Ravilerden Yahya bin AbdiIIah bin Müleyke hakkmda ise İbn-i Hibban şöyle söyler:

«Yahya bin AbdiIIah bin Müleyke Sika'dır, hadisleri muteberdir. Ama ravisi Yahya bin Osman olunca durum tam tersinedir.»