SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 88 >>

DEVAM: 10. KADER HAKKINDA BİR BAB

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْنُ عَبْد اللَّه بْنُ نمير. حَدَّثَنَا أسباط بْنُ مُحَمَّد. حَدَّثَنَا الأَعْمَشُ، عَنْ يزيد الرقاسي، عَنْ غنيم بْنُ قيس، عَنْ أبِي موسى الأشعري، قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((مثل القلب مثل الريشة، تقلبها الرياح بفلاة)).

 

Ebu Musa el-Eş'ari r.a.’den: Resulullah Sallallahı Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu,dediği mervidir: ‘’Kalbin durumu, bomboş arazide rüzgarların döndürdüğü kuşun yeleği haline benzer.’’

 

 

AÇIKLAMA:     Bomboş ve dümdüz arazide farklı yönlerden esen rüzgarlar, kuş yeleğini nasıl evirip çevirir, çeşitli istikametIere sürükler, artık tüy taneciğinin istikrar ve sebatı söz konusu olmaz ise kalb de çeşitli yönlerden gelen etkenler nedeniyle kolay kolay tutunamaz ve muhtelif doğrultulara yöneltilir. Bu sebeple kalbin iman üzerinde istikrarlı durması için Allah'a sığınmak gerekir ve böyle iman üzere kalmak için de Allah Azze ve Celle'ye dua edilmelidir. Nitekim Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bile:

 

Allah'ım! Kalbimi dinin üzerinde sabit kıl» diye dua eder ve böylece bizim de bu çeşit duaya devam etmenizi sünnet kılar. Allah tüm ehl-i imanın kalbIerini her türlü kötü etkilerden, bunlara kapılarak ayaklarının kaymasından muhafaza buyursun.