SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 87 >>

DEVAM: 10. KADER HAKKINDA BİR BAB

 

حَدَّثَنَا عَلِيّ بْنُ مُحَمَّد. حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ عَيْسَى الخزز، عَنْ عَبْد إِلاَّعلى بْنُ أبِي المساور، عَنْ الشعبي قَالَ: - لما قدم عدي بْنُ حاتم الكوفة، أتيناه فِيْ نفر من فقهاء أهل الكوفة. فقلنا لَهُ: حَدَّثَنَا مَا سَمِعْت من رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ، فَقَالَ: أتيت النَّبيّ صَلىَ اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ، فَقَالَ ((يا عدي بْنُ حاتم! أسلم تسلم)) قُلْتُ: وما إِلإسلام؟ فَقَالَ ((تشهد أَن لا إله إِلاَّ اللَّه، وأني رسول اللَّه، وتؤمن بإِلاَّقدار كلَهَا، خيرها وشرها، حلوها ومرها)).

 

فِيْ الزوائد: هَذَا إسناد ضعيف.

 

Şa'bi r.a.’den rivayet edildiğine göre kendisi şöyle demiştir: Adiy bin Hatim Kufe’ye geldiği zaman Kufe halkının fıkıhçılarından bir gurupla yanına vardık ve ona: Resulullah Sallallahı Aleyhi ve Sellem’den işittiğin hadisleri bize naklet, dedik. Kendisi de dedi ki: Ben Resulullah Sallallahı Aleyhi ve Sellem’e vardım. Resul-i Ekrem Sallallahı Aleyhi ve Sellem. bana: - ‘’ Ey Hatim oğlu Adiy! Müslüman ol ki selamete eresin.’’ buyurdu. Ben de O’na: - ‘’ İslam nedir?’’  diye sordum. Kendileri: - ‘’ (İslam) Allah’tan başka ilah olmadığına ve benim şüphesiz Allah’ın Resulü olduğuma şehadet etmen ve kader’in hayrına, şerrine, tatlısına, acısına, tümü ile iman etmendir.’’  dedi.

 

Not: Bu hadisin isnadının zayıf olduğu Zevaid’de bildirilmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Asıl selamet kalpte olur. Kalb'in salim olmasının tek yolu ise İslamdır. Kalp salim olunca hem dünya hem ahiret hayatı güzelleşir. Kalb'in salim olması kişinin içinin rahat etmesi değildir, herhangi bir kafiri de huzurlu bir şekilde görebilirsiniz. Kişi kendini kandırarakta içini rahatlatabilir. Yolcu uçağını vuran savaş pilotu o uçağın casus uçağı olduğuna kendini inandırırsa haklı bir iş yaptığını bile düşünür. Her zaman kişi kendini kandırmaz, bazen başkalarının kandırmasını taleb eder, bazen izin verir, bazen de farkında olmadan kandırılarak içi rahatlatılır. 

 

Yoga meditasyon gibi saçmalıklar ancak anlık sanal bir rahatlık sağlarlar ve kişi'yi dinden çıkarma potansiyelleri vardır, zira aslında dini ritüellerdir bunlar.

 

Doktorlar hastalık hastası müşterilerine pşasebo denen vitamin yada şeker türü tabletler verip kişi'yi iyleşeceğine inandırır.

 

İslam dışı rahatlama yollarını seçtiği zaman anlık rahatlık elde eder, asıl sorunları asla kaybolmaz. O'na ölümden parasızlıktan bahsedemezsiniz. Kalbi salim kişi ise bunları çözmüştür. Kendine olan güveni elbise, takı, ev, otomobil, para gibi şeylerle artıp eksilmez. O Allah'ın iradesini kabul edip kaderin tecellisine iman etmiş, kısaca Allah''ın Rab olduğunu bilerek teslim olmuş yani Müslüman olmuştur.

 

Şeytanın kişi'yi kandırıp rahatlama telkinini şöyl açıklarız:

 

Şeytan kişi'yi rahatsız edip durur, kişi zikir haricinde bir yöntem seçtiği zaman şeytan onu rahat bırakır, böylece kişi rahatladığını sanır.

 

Ebu Davud tıb bahsinde 3883 nolu hadiste İbn-i Mes'ud r.a. gözü ağrıdığı için yahudi'ye rukye yaptırmaya giden karısı Zeyneb r.anha'ya : ''Senin gözünü şeytan dürtüyor, sen yahudiye gidince buna ara veriyor, sende yahudi'nin duası işe yarıyor sanıyorsun.'' demiştir. Gerçi sahabeyi kandırmak şeytan için çok önemli olduğu için elinden gelen her hileye o zamanlar baş vururdu, şimdilerde ise tahtında oturup beklese yeter şeytan insanlar şeytanı bile kıskandıracak kadar şeytanlıkları yapıyor.

 

Allah-u Teala kalbin sadece Allah'ı zikirle yatışacağını Ra'd 28 de şöyle bildiriyor: 

 

الَّذِينَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللّهِ أَلاَ بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ

 

Onlar, iman etmiş ve kalbleri Allah zikriyle yatışmış olanlardır. Evet, iyi bilin ki, kalbler Allah'ın zikri ile yatışır.

 

Zikir sadece zikir kelimeleriyle olmaz, Allah’ı anmak hükümlerini dile getirmek, namaz kılmak, kur’an okumak, kısacası her ibadet Allah’ı zikirdir.

 

Kalbi salim olan her durumda daha güçlüdür, hatta bazen sadece salim kalb'e muhtaçtır. Böyle bir kalp ile dünyada Allah'a kul ve şerefli bir insan olur ve Cennet'e yani ebedi selamete aday olur.